Vlaamse regering steekt bijna 6 miljoen in toeristisch recreatieve projecten

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois investeert in totaal 3.862.900 euro in 17 nieuwe toeristisch-recreatieve projecten in Vlaanderen. Op 24 juni ging de portemonnee ook al open voor een impuls aan het kusttoerisme. Toen werd er 2,1 miljoen Euro besteed aan 14 toeristische projecten.

Met de subsidies wil de minister de uitbouw en vernieuwing van toeristische infrastructuur aanmoedigen. Een brede waaier van projecten krijgt financiële steun via Toerisme Vlaanderen: van het ontwikkelen van wandel– en fietsroutes, de inrichting van bezoekersonthaal en informatiedragers, toeristische haalbaarheidsstudies tot de inrichting van toeristische bezoekerscentra.  De gesubsidieerde projecten zijn verspreid over heel Vlaanderen: 6 in Antwerpen, 4 in Limburg, 3 in Oost-Vlaanderen, 2 in Vlaams-Brabant en 2 in West-Vlaanderen.

Investeren in de kwaliteit van onze toeristische infrastructuur is broodnodig, willen we de toeristen elke keer opnieuw warm kunnen maken voor een vakantie in een van onze prachtige Vlaamse groene regio’s”, legt de minister uit. “Dat blijft een belangrijke uitdaging. Vlaanderen moet een aantrekkelijke vakantiebestemming blijven. Voor jong en oud. Het hele jaar door.”

De 17 geselecteerde projecten bieden stuk voor stuk een meerwaarde aan het bestaande toeristisch-recreatieve aanbod in Vlaanderen. Een greep uit de gesubsidieerde projecten:

De Provincie West-Vlaanderen krijgt een subsidie van 98.000 euro voor de aanleg van de recreatieve randinfrastructuur langs de Stroroute of de oude spoorlijn 62 langs Roeselare, Moorslede, Passendale en Zonnebeke. De Stroroute zal de groene recreatieve drager worden die de Leiestreek met de Westhoek verbindt. Er komen rustplaatsen, veilige kruispunten en verlichtingsarmaturen waar nodig. De as verbindt onder meer belangrijke toeristische troeven zoals Tyne Cot Cemetary, de Oude Kaasmakerij, vierkavendomein, …

Het Limburgse Bokrijk wil met ‘De Sixties’ een nieuw project opzetten dat inspeelt op vernieuwing en verhoging van de beleving. Met de nieuwe attractie ‘De Sixties’ zal Bokrijk de bezoekers het dagelijkse leven tijdens die periode (1958-1973) op een interactieve manier laten beleven, volgens een aantal thema’s, verhaallijnen en decors. Bezoekers kruipen in de huid van een reëel personage en beleven de sixties door middel van interactieve elementen en multimediale technieken. De attractie zal het hele jaar open zijn en is bovendien weersonafhankelijk. Bokrijk kan hiervoor rekenen op een subsidie van 898.000 euro.

De gemeente Merelbeke in Oost-Vlaanderen krijgt 102.000 euro voor de uitbouw van het bezoekersonthaal aan de oude pastorij van Munte. Munte is de schakel tussen de Merelbeekse Scheldemeersen en het achterliggende Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen. Dit maakt van Munte een strategisch gelegen locatie om een toeristisch – recreatief bezoekersonthaal in te richten. De oude pastorij moet de start – en rustplaats worden van tal van wandelingen en fietsroutes die in Munte passeren. Tegelijk moet het de ideale vertrekbasis zijn om andere Merelbeekse troeven, en die van de regio, te ontdekken.

Het Autonoom Gemeentebedrijf Rotselaar in Vlaams – Brabant kan rekenen op een subsidie van 112.000 euro voor de toeristische ontsluiting van de Rock Werchtermythe. In de voormalige brouwerij Jack Op in het centrum van Werchter komt het Rock Werchterbelevingscentrum, gericht op de individuele toerist. Het festival kent een internationale uitstraling en de toeristische sector speelt daarop in. Dankzij de modernste technologieën zal de bezoeker als het ware alle edities van het bekende rockfestival opnieuw kunnen beleven.

In de gerestaureerde havenmagazijnen van de voormalige scheepvaartmaatschappij Red Star Line op het Antwerpse ‘Eilandje’ opent in 2012 ‘Red Star Line / People on the Move’, een historisch bezoekerscentrum en een permanente belevingstentoonstelling over de massale landverhuizing vanuit Europa naar Amerika in de 19de en 20ste eeuw. Het project krijgt een subsidie van 611.000 euro voor de ontwikkeling en productie van een state-of-the-art multimediaal belevingsparcours (film, soundscapes, interactieve installaties, enz.) doorheen het gebouw. Dit project richt zich op de recreatieve cultuurtoerist, zowel lokaal, nationaal als internationaal.

Meer informatie: www.geertbourgeois.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *