Verkiezing fietsstad 2011 let extra op kinderen

De Fietsersbond nodigt alle gemeenten in Nederland uit om zich kandidaat te stellen voor de titel Fietsstad 2011. De kandidaat-steden worden beoordeeld op de belangrijkste fietsroutes naar winkels, stations, sportvoorzieningen enzovoort, maar ook op een speciaal thema “Onderweg naar school”. Het gaat daarbij om de schoolomgeving maar ook om de routes er naar toe.

Vijf genomineerden

Uit de gemeenten die zich kandidaat stellen nomineert de Fietsersbond op basis van ingestuurde documenten (beleid, motivatie) en landelijke cijfers (ongevallenrisico, fietsgebruik, meldpuntgegevens ) vijf gemeenten voor de titel Fietsstad 2011. Vervolgens bezoekt de deskundige jury de genomineerde gemeenten om de situatie op straat uitgebreid te beoordelen. Ook het publiek krijgt de kans om te reageren op de nominaties via onder andere sociale media. Op deze manier krijgt de jury genoeg informatie om de uiteindelijke winnaar aan te wijzen. Deze wordt in november bekend gemaakt.

Kindercriteria

Het thema “onderweg naar school” vraagt natuurlijk om specifieke input van kinderen en ouders. Via onder andere het Jeugdjournaal worden kinderen uitgenodigd om te vertellen wat zij belangrijk vinden en waar de onderzoekers op moeten letten: de kindercriteria. Ook kunnen kinderen meedingen naar een plaats in de jury.

Voor de meeste kinderen in Nederland is de fiets het belangrijkste vervoermiddel. In vergelijking met andere landen zijn ze daarom al vroeg zelfstandig mobiel en bovendien is fietsen gezond en leuk. Wel neemt het fietsgebruik onder kinderen af. Dat is voor de Fietsersbond des te meer reden om zich in te zetten voor veilige en plezierige routes voor de jeugd, zodat zij gestimuleerd worden om te gaan of te blijven fietsen. Uit eerder onderzoek van de Fietsersbond bleek namelijk dat gemeenten met goede fietsvoorzieningen ook een hoger fietsgebruik hebben. Ook onder groepen die elders minder vaak fietsen, zoals ouderen, nieuwe Nederlanders en kinderen.

Veiliger en plezieriger fietsen door Fietsbalans

De Fietsersbond organiseerde al enkele malen (2000, 2002 en 2008) Fietsstadverkiezingen. De prijs voor meest fietsvriendelijke stad werd steeds gebaseerd op het onderzoek van het Fietsbalans-team van de Fietsersbond.  De onderzoekers van de Fietsersbond gingen voor deze zogenaamde Fietsbalans op pad met een high tech fiets, met onder andere computerapparatuur, camera en luchtmeter erop. De verkiezingen hebben als doel gemeenten met een goed fietsbeleid in het zonnetje te zetten en anderen te stimuleren het beter te doen. Dit leidde achtereenvolgens tot de winnaars Veenendaal, Groningen en Houten. Maar het belangrijkste is dat heel veel gemeenten de aanbevelingen van de Fietsersbond hebben opgevolgd en dat het in veel steden veiliger en plezieriger is geworden voor fietsers.

Meer informatie en aanmelden: www.fietsstad2011.nl

Eén reactie

  1. Fietsen is voor mij dè manier om in de stad Groningen van punt A naar B te komen en dat doe ik met veel plezier. Voor mijn werk als ”troubadour” (muzikaal activiteitenbegeleider) bij DIGNIS (Verpleeg/Verzorgingshuizen/ Dagopvang Ouderen etc.op zo’n 10 verschillende locaties in de stad Groningen en Hoogkerk leg ik een slordige 150 km per week af. Zeer handig zo’n fiets! Met de auto is het rijden in een stad als Groningen een regelrechte ramp. Met de fiets ben je vaak eerder op de plaats van bestemming dan met de auto!!.
    Daarnaast is fietsen gezond. Ik ben 61 en heb geen buikje, om maar eens wat te noemen. Dus fietsen is kerngezond en goed voor lijf en leden. Naast dit gezondheidsaspect stoot ik ook geen CO2 uit; ook niet onbelangrijk. Daarnaast kost fietsen geen geld! Ook niet onbelangrijk, Benzinekosten nul komma nul!
    Nog een voordeel van het fietsen is voor mij dat ik nooit ziek ben. Dat komt omdat ik bij elk weertype de fiets pak en zodoende een uitstekende weerstand tegen ziektes heb opgebouwd.
    Ik hoop mijn hele leven te kunnen blijven fietsen. en ook geen gebruik te hoeven maken van zgn. electrische fietsen mocht het lichamelijk wat moeilijker gaan : Uiteindelijk gaat er voor mij niets boven ECHT FIETSEN (geen electrisch aangedreven fiets, want dat is voor mij geen fietsen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *