Is terreinbreed WiFi wel ideaal voor recreatie?

Een WiFi-verbinding is tegenwoordig standaard in alle laptops, tablets en smartphones. Wanneer men daarom op de camping internet wil, lijkt het plaatsen van WiFi-antennes die het hele recreatieterrein bestrijken de meest logische keuze. Maar terreinbreed WiFi, werkt dat ook in de dagelijkse recreatiepraktijk?

Helaas zijn veel beheerders van een camping of bungalowpark regelmatig gedwongen om op de keuze voor WiFi als transporteur voor het internetsignaal terug te komen. Het WiFi-signaal blijkt regelmatig op bepaalde gedeelten van het recreatiepark te verzwakken of in sommige bungalows, stacaravans of toercaravans helemaal weg te vallen. Het vervelende is ook dat deze signaalverzwakkingen niet constant optreden. Het internetsignaal is op het ene moment redelijk sterk, en lijkt de volgende dag weer compleet van het kampeerterrein verdwenen te zijn.
Hoe ontstaat verzwakking van het WiFi-signaal?

Om te begrijpen hoe signaalverzwakking van het WiFi-signaal tot stand komt, is het belangrijk naar het karakter van dit signaal te kijken, en hoe het op campings en bungalowparken wordt gedistribueerd.
Ten eerste wordt een WiFi-signaal simpelweg tegengehouden door huizen, dus ook door bungalows, chalets en stacaravans. Eén centraal geplaatste antenne kan daarom, hoe krachtig het uitgezonden signaal ook is, al niet “doorkomen” in een bungalow die op relatief kleine afstand staat. De oorzaak is dat een andere bungalow het signaal simpelweg blokkeert.

Verder wordt een WiFi-signaal juist in de bosrijke omgeving die zo kenmerkend is voor de recreatie simpelweg geabsorbeerd door bomen en bladeren. De werking van het WiFi-signaal is te vergelijken met een zwakke magnetron: organische materialen die het op zijn weg tegenkomt worden feitelijk een klein beetje opgewarmd. De zendenergie blijft dus letterlijk in de bomen en bladeren achter. Daarom kan een in de winter geteste en goed bevonden internet-installatie met WiFi-antenne juist in het drukke hoogseizoen niet meer naar behoren werken.
Om dezelfde reden kan vocht in de lucht (mist of een regenbui) de signaalsterkte belangrijk verminderen. Een natte boom in de zomer is een echte signaal-absorptie kampioen.

Doordachte aanpak
Om bovenstaande reden kiest technisch specialist voor de recreatie Seijsener Rekreatietechniek nooit voor een standaard oplossing voor een camping of recreatiepark. “Onze internetspecialisten nemen met de recreatieondernemer de situatie op het terrein eerst goed door. Bekeken wordt vaak ook in hoeverre een bestaande kabel-tv installatie geschikt is te maken is voor internet signaaltransport. Vervolgens wordt een doordacht plan gemaakt met als uitgangspunt dat iedere bungalow/staanplaats op een terrein, ook in uithoeken, over een optimale internetvoorziening kan beschikken.”

Door deze aanpak realiseert Seijsener, steeds inspelend op de nieuwste internet-ontwikkelingen, nu al jaren betrouwbare installaties met een hoog rendement voor de recreatieondernemer.

Meer informatie: www.seijsener.nl

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *