Heeft de Wandel-app de toekomst?

Gaat wandelen met een app op je mobiele telefoon, de wandelboekjes, routebordjes en/of kaarten vervangen? De mobiele telefoon krijgt steeds meer gebruiksmogelijkheden. Dankzij de ingebouwde GPS, internet en multimedia toepassingen (beeld en geluid) is het natuurlijk niet verwonderlijk dat een locatiegebonden dienst als ‘een wandeltocht’ ook beschikbaar komt als mobiele app. Een van de grootste aanbieders van wandelapps in ons land is Abel Life. De dag na het fiets- en wandelbeurscongres over routes, gingen we zelf op pad in Ootmarsum om de app eens uit te proberen.

download

De installatie
Mijn uitgangssituatie bij het gebruik van de app was kritisch; “Uit ervaring weet ik dat een installatie niet altijd vlekkeloos verloopt en daarom hik ik aan tegen het installeren van nieuwe software.”

Voor de Abel Life is een app voor zowel I-phone als Androïd beschikbaar. De installatie van het Abel Life programma is gratis. Dat ging ook vrij eenvoudig door in de app-store te zoeken op ‘abellife’. Voor de meeste wandelingen wordt een vergoeding gevraagd en deze wandelingen worden in een sessie binnen de app binnengehaald. De wandeling voor de 6,7 kilometer in Ootmarsum was verpakt in een bestand van 10 mb. Nadat de download vier keer was blijven hangen, lukte het de vijfde keer gelukkig wel. Mijn weerzin tegen het downloaden van apps blijft dus overeind, maar we konden nu wel van start.

Het testteam

De wandeling
Abel Life bood en prachtige wandeling rondom Ootmarsum. Het systeem doet wat denken aan een TomTom. Dankzij de GPS wordt vrij nauwkeurig berekend waar je je bevindt en er wordt afgeteld in meters, naar de volgende afslag. De kaart draait helaas niet met de looprichting mee, waardoor er soms wel een goed oriëntatiegevoel wordt gevraagd. Als je per ongeluk een verkeerde route neemt, dan krijg je een waarschuwing. Fout lopen is er dus niet meer bij.

Aanvullende informatie, foto’s en filmpjes verschijnen als buttons op de kaart. Als je daar op klikt, dan krijg je meer informatie over de omgeving. Deze optie geeft de app een duidelijke voorsprong op de wandelgidsjes.

Een minpuntje: Wij liepen deze wandeling op een zonnige, maar bijzonder koude dag. Je hebt de telefoon continu in je hand(schoen). Alhoewel de batterij van telefoon ’s ochtend nog helemaal geladen was, liep de batterij aan het eind van de 6,7 km op zijn laatste restje energie. Bij een langere tocht hadden we onderweg een oplaadmogelijkheid moeten vinden (of een extra batterij meenemen).

Onze conclusies

Beter dan een boekje
De app op de mobiele telefoon biedt diverse voordelen t.o.v. de wandelboekjes; Navigatie is duidelijk en de telefoon biedt extra belevingsopties t.o.v. een boekje.
Doordat de wandeling kort van tevoren op de mobiele telefoon wordt gezet, is de actualiteitswaarde hoog. Niet alleen last-minute routewijzigingen, maar ook seizoensgebonden aanbiedingen (zat niet op deze app) kunnen worden toegevoegd. . Als de techniek helemaal probleemloos werkt, dan zal het gebruik van apps de komende jaren zeker toenemen.

Bebording blijft bestaan
De ervaren meewandelaars vinden een beborde route nog steeds de meest ontspannen manier om een route te lopen. Een combinatie van borden en een app is een prima optie.

Power to the professionals
Tijdens het fiets- en wandelcongres (10 feb / Amsterdam RAI) kwam ter sprake dat steeds meer wandelaars hun favoriete wandelroute delen via het internet. Die routes zijn te downloaden via wandelportals. Een van de deelnemers, werkzaam voor ‘lopende zaken’ merkte op: “Maar daar staat wel heel veel pulp tussen.”. De ontwikkeling van routes, in combinatie met multimediale informatie, zal waarschijnlijk vooral worden aangeboden door gespecialiseerde bedrijven zoals Abel Life.

Meer informatie:
www.abellife.nl

Impressie door:
Walter Jonker, Levend Land
communicatie met doelgroepen in recreatie en toerisme

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *