Vooral horeca profiteert van een Elfstedentocht

Als de Elfstedentocht doorgaat verwacht ING Economisch Bureau een groei van 0,7% voor de Friese economie in 2012. Ook zonder Elfstedentocht groeit de Friese economie nog naar verwachting met 0,5% in 2012. Vooral de Friese horeca zal profiteren van de tocht der tochten. Horecaondernemers zullen tijdens het evenement ongeveer 20 keer een gemiddelde dagomzet draaien. Het volume in de Friese horeca neemt hierdoor in 2012 met bijna 10% toe.

Vooral Friese horeca profiteert
Naar verwachting groeit bij doorgang van de Elfstedentocht het volume van de horeca in Friesland met een kleine 10% voor geheel 2012. 2 miljoen bezoekers die ieder gemiddeld €50,- uitgeven waarvan de helft in restaurants, hotels en cafés leidt tot een extra omzet van € 50 miljoen voor de Friese horeca. Op jaarbasis zet de Friese horeca ruim € 500 miljoen om. Tijdens de Elfstedentocht draait een gemiddelde horecagelegenheid in Friesland hierdoor bijna 20 keer zijn normale dagomzet ervan uitgaande dat de extra drukte over twee dagen verspreid is.

Friese horeca groeide in 1997 met dubbele cijfers
Tijdens de laatste Elfstedentocht in 1997 was het ook vooral de horeca die profiteerde. Cafés waren door de Nacht van de Elfstedentocht meer dan 24 uur aaneengesloten open. Daarbij waren alle hotels in de regio enkele dagen volledig volgeboekt. Het volume van de Friese horeca groeide hierdoor in 1997 met maar liefst 16,4% ten opzichte van 8,0% in geheel Nederland.

Elfstedentocht zorgt voor jarenlange hogere omzetten
Ook na 1997 was het effect van het vorige “It giet oan” niet uitgewerkt voor de Friese horeca. Ook in de jaren 1998, 1999 en 2000 groeit de sector nog jaarlijks met bijna 10% terwijl in geheel Nederland deze groei dan veel lager ligt. Het houden van de tocht der tochten lijkt zo ook een zeer goede Friesland promotie waar de regionale horeca nog jarenlang van profiteert.

Friese economie groeit in 2012 ook zonder extra impuls van de Elfstedentocht
De extra economische activiteit die doorgang van de tocht voor Friesland zou opleveren is zeer divers. Naast de horeca profiteren ook allerlei andere lokale sectoren zoals de detailhandel, voedingsmiddelenindustrie, vervoer en de beveiligingsbranche. ING Economisch Bureau schat de totale extra economische groei voor Friesland bij doorgang van de Elfstedentocht op 0,2%-punt. Hiermee zou de groei in Friesland uitkomen op 0,7% voor 2012 ten opzichte van een krimp van -/- 0,6% voor heel Nederland. De aanwezigheid van een relatief grote agrarische sector, voedingsmiddelenindustrie en zorgsector zorgen ervoor dat de Friese economie ook zonder Elfstedentocht in 2012 bovengemiddeld blijft draaien.

Bron: ING Economisch Bureau

De effecten van de Elfstedentocht voor Hollandpromotie komen in een ander artikel op Pretwerk.nl aan bod

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *