Gemeente beslist over permanent wonen in vakantiehuis

Gemeenten mogen zelf beslissen hoe zij omgaan met permanente bewoning van recreatiewoningen. De ministerraad heeft besloten het wetsvoorstel Vergunning onrechtmatige bewoning in te trekken. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), die had aangedrongen op het intrekken van het wetsvoorstel, is tevreden. Minder blij is de Belangenvereniging Vrij Wonen, die willekeur vreest.

De VNG zal alle gemeenten dringend verzoeken regels vast te stellen zodat er duidelijkheid is voor betrokkenen over het lokale beleid voor de recreatiewoningen. Voor het beperkt aantal gemeenten dat nog duidelijkheid moet verschaffen, ontwikkelt de VNG voorbeeld-beleidsregels. Deze regels sluiten aan bij de voorwaarden uit het wetsvoorstel.

In het voorstel van wet dat het vorige kabinet had ingediend werden gemeenten verplicht een ontheffing te verlenen aan langdurig ‘gedoogde’ onrechtmatige bewoning van recreatiewoningen. De ontheffing zou gaan gelden voor mensen die uiterlijk op 31 oktober 2003 in hun recreatiewoning waren getrokken en daar sindsdien onafgebroken hebben gewoond.

Minister Schultz van Haegen zal de Tweede Kamer en de Eerste Kamer informeren dat het kabinet heeft besloten heeft op het voorstel van de VNG in te gaan om de gemeenten aan te schrijven zelf de voorwaarden vast te leggen waaronder een vergunning wordt verleend voor bewoning van een recreatiewoning. De VNG maakt om de gemeenten daarbij te helpen voorbeeldregels en zal de voortgang bewaken. De VNG heeft met de minister afgesproken dat voor specifieke situaties gekeken wordt naar aparte oplossingen.

Op basis van de afspraken met de VNG heeft het kabinet besloten dat het wetsvoorstel kan worden ingetrokken. Het doel van de wet, duidelijkheid scheppen aan de betrokken onrechtmatige bewoners van recreatiewoningen, wordt immers via het voorstel van de VNG zoveel mogelijk gerealiseerd. Bovendien sluit de aanpak beter aan bij huidige kabinetsbeleid waarbij verantwoordelijkheden voor het ruimtelijke domein meer bij gemeenten en provincie zijn gelegd.

Meer informatie:
Rijksoverheid
Vereniging Nederlandse Gemeenten
Belangenvereniging Vrij Wonen

2 reacties

  1. Volgens mij gaat het de gemeente puur om het geld wat ze kunnen vangen wanneer je niet op je eigen (recreatiebungalow) adres staat ingeschreven. Ze vangen dan 600 euro per jaar onder de noemer “forensenbelasting”. Die inschrijving is dan ook het enige waarover de gemeente moeilijk doet. Sta je ingeschreven op je eigen adres dan gaan ze zeuren en schrijf je je uit en verblijf je in je recrea-bungalow, dan hoor of zie je ze niet.
    En hoezo “forens”? Half Nederland is forens oftewel; werkt niet in zijn/haar eigen woonplaats en al die NL-ers worden daar toch ook niet voor bestraft met deze belasting?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *