100.000 kansarme Vlamingen goedkoop op vakantie

In 2011 konden 99.884 Vlamingen met een laag inkomen door toedoen van het Steunpunt Vakantieparticipatie op daguitstap gaan of er voor enkele dagen op uit trekken. Op het druk bijgewoonde Forum Vakantieparticipatie gingen vakantiemakers, kansarme vakantiegangers en sociale organisaties met elkaar in dialoog. Het Steunpunt stelde er ook de catalogus met het nieuwe vakantieaanbod voor 2012 voor.

Meer dan een op de tien Vlamingen leeft vandaag onder de armoedegrens. Een weekje op vakantie gaan zit er voor hen meestal niet in. Voor vrije tijd en vakantie blijft bij gezinnen met een laag inkomen vaak te weinig budget over. Vakantie is volgens toerismeminister Bourgeois echter een recht voor iedereen: “Ook voor wie het minder breed heeft, is het belangrijk de batterijen op te laden. Dat is geen overbodige luxe. In die geest is in 2001 het Steunpunt Vakantieparticipatie opgericht. Want er zijn nog steeds mensen in ons land die niet op vakantie kunnen omdat ze in armoede leven. Het Steunpunt moet de toeristische sector aansporen om inspanningen te leveren voor maatschappelijk kwetsbare groepen. Toerisme is er immers voor iedereen.”

Het Steunpunt Vakantieparticipatie, een dienst van Toerisme Vlaanderen, onderhandelt over sociale tarieven voor kansarme vakantiegangers met toeristische attracties, logiesuitbaters en vakantieaanbieders. Het Steunpunt wint duidelijk aan bekendheid. In elf jaar werking nam het aantal vakantiegangers toe van 752 in 2001 (toen het aanbod nog beperkt was tot georganiseerde sociale vakanties) tot liefst 99.884 vorig jaar, een absoluut record.

Het succes van Vakantieparticipatie is het mooie resultaat van de unieke samenwerking tussen overheid, sociale organisaties, veel vrijwilligers en toeristische ondernemers. Het enthousiasme van al deze actoren zorgt voor grotere kansen op een betaalbare vakantie voor iedereen. De werking van het Steunpunt Vakantieparticipatie mocht dit jaar trouwens een award in ontvangst nemen: de World Leisure Innovation Award, een prijs voor innovatie in vrije tijd. Deze erkenning sterkt ons in de overtuiging dat sociaal toerisme een belangrijk beleidspunt is. Want iedereen heeft recht op vakantie.

meer informatie:

www.toerismevlaanderen.be/steunpunt-vakantieparticipatie

www.vakantieparticipatie.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *