Het huidige toeristische informatiecentrum in het Mauritshuis van Willemstad wordt omgevormd van informatief museum naar een belevingscentrum voor de geschiedenis van Willemstad en ver daarbuiten.

Het huidige toeristische informatiecentrum in het Mauritshuis van Willemstad wordt omgevormd van informatief museum naar een belevingscentrum voor de geschiedenis van Willemstad en ver daarbuiten.

De bedrijven Bruns (ontwikkeling en productie tentoonstelling), Platvorm (ontwerp) en Duinzand (inhoudelijke ontwikkeling) gaan zorgen voor een goed ingericht Mauritshuis, waarbij de oude historische verhalen van het Mauritshuis, de Stelling van Willemstad en de Zuiderwaterlinie op een interessante eigentijdse manier via personages worden verteld. Hierbij krijgt de bezoeker het gevoel dat hij/zij er daadwerkelijk bij is.

Zo wordt het Mauritshuis een bezoekerscentrum voor de Stelling van Willemstad en Zuiderwaterlinie met een toeristische en museumfunctie. Het Mauritshuis wordt ingericht om het verhaal van de Stelling van Willemstad en de Zuiderwaterlinie te vertellen. Dit wordt op zo’n manier gedaan dat het voor jong en oud interessant is.

Hal met toeristisch informatiepunt

In het ontwerp van Bruns-Platvorm wordt de monumentale hal zoveel mogelijk in haar waarde gelaten. De hal is zo ingericht dat links van de entree een ontvangst- en informatiebalie komt. Hier worden bezoekers bij binnenkomst welkom geheten door het beeld van de levensgrote prins Maurits, de oprichter en eerste bewoner van het gebouw. Bij de gastheren en –vrouwen bij de informatiebalie kunnen bezoekers informatie opvragen over activiteiten in de omgeving en over de presentatie in het Mauritshuis. Verder worden onder andere in het ontwerp de hoogtepunten van de toeristische bezienswaardigheden en activiteiten in de hal extra uitgelicht op een interactieve informatiewand.

Dit alles met als doel dat het prachtige gebouw een volwaardig, aantrekkelijk en interessant bezoekerscentrum wordt dat multifunctioneel gebruikt kan worden door zowel  bezoekers, voor bruiloften als vergadergasten. Hierdoor verwachten we dat de bezoekersaantallen gaan stijgen en de bezoeker via de interactieve exposities ook wordt verleid om ook de Stelling van Willemstad en Zuiderwaterlinie te gaan ontdekken.

Dankzij de beperkende maatregelen vanwege de coronacrisis is het Mauritshuis nog niet geopend. d.d. 14/05/2020)

redactie

Meer informatie: