De provincie Zeeland is de laatste grote toeristische regio die de beperkingen voor de recreatiesector terugschroeft. Begin mei krijgt 11% van de recreatieplekken de kans om weer open te gaan.

De provincie Zeeland is de laatste grote toeristische regio die de beperkingen voor de recreatiesector terugschroeft. Begin mei krijgt 11% van de recreatieplekken de kans om weer open te gaan.

Voorzitter van de veiligheidsregio Zeeland, Jan Lonink, lichtte de verruiming van de mogelijkheden afgelopen vrijdag toe in een radiouitzending op Go-FM. Zijn argument om in Zeeland terughoudender te zijn dan in andere regio's in Nederland: "Er wonen in Zeeland 350.000 mensen. Daar is ons zorgsysteem ook op ingericht. In de zomer, als de toeristen komen, dan is er sprake van een ruime verdubbeling van het aantal mensen. Als het medisch mis gaat, dan kan de zorg in de regio dat niet aan." Daarnaast herhaalde hij opnieuw: "Mensen, het is crisistijd; geen vakantietijd!" Aanstaande woensdag wordt de ingangsdatum bekend gemaakt waarop de versoepeling in werking treedt. Dat word, naar verwachting, een van de eerste meidagen.

De Veiligheidsregio Zeeland wil in beheersbare stappen gasten verwelkomen in Zeeland. Zo mogen eigenaren van een tweede verblijf (bepaalde categorieën) binnenkort weer in hun eigendom overnachten. Vanaf dan mag ook een deel van de accommodaties in Zeeland verhuurd worden.

Gefaseerde aanpak

Zeeland kiest voor een aanpak die gecontroleerd, gedoseerd en handhaafbaar is. De druk op de zorg, accommodaties, openbare ruimte wordt daarbij steeds bewaakt. De Veiligheidsregio gaat iedere drie weken bepalen of meer, eenzelfde aantal of minder gasten welkom zijn. Uiterlijk 22 mei wordt deze eerste fase geëvalueerd. Afhankelijk van de resultaten kan dan worden besloten of het mogelijk is meer ruimte te bieden voor bijvoorbeeld andere vormen van verhuur. De aanpak is tot stand gekomen na overleg met de Zeeuwse burgemeesters, de toeristische sector en andere partners zoals de provincie Zeeland en VVV Zeeland.

Reactie HISWA-RECRON

Monica de Vast HISWA-RECRON regiomanager in Zeeland reageert positief op het besluit: "Mooi om te zien dat Veiligheidsregio Zeeland een actieve houding heeft om in samenwerking met de sector te werken aan het openen van de deur, want in de Zeeuwse economie werd heel goed zichtbaar hoe belangrijk recreatie & toerisme is. De protocollen hebben blijkbaar veel vertrouwen gegeven bij de overheden. De zorgcapaciteit is en blijft leidend, maar na 3 weken volgt er weer een evaluatiemoment om te kijken wat dan de volgende stap wordt qua ontvangst van gasten."

bron en meer informatie: www.zeelandveilig.nl