In 2018 werden er 3,1 miljoen binnenlandse vakanties ondernomen waren waarin Nederlanders ook fietstochten maakten. Ongeveer een derde (1,1 miljoen) is een fietsvakantie, verdeeld over 967.000 standplaatsvakanties met fietsen als hoofdactiviteit en 166.000 fietstrektochten.

In 2018 werden er 3,1 miljoen binnenlandse vakanties ondernomen waren waarin Nederlanders ook fietstochten maakten. Ongeveer een derde (1,1 miljoen) is een fietsvakantie, verdeeld over 967.000 standplaatsvakanties met fietsen als hoofdactiviteit en 166.000 fietstrektochten.

Bij elkaar zijn deze vakanties goed voor circa 326 miljoen euro aan bestedingen. Fietsplatform, koepel voor het recreatieve fietsen, bundelde deze en andere kerncijfers over fietsvakanties in een compacte publicatie.

Motieven

Nederlanders kiezen er niet voor niets voor om de fiets mee te nemen op vakantie of om met de fiets op vakantie te gaan. De fiets is het ideale vervoermiddel om ontspannen de omgeving te verkennen en lekker buiten te zijn. Recreatieve fietsers noemen ontspanning (31%), buiten willen zijn (17%) en ‘er even tussenuit’ (14%) als belangrijkste redenen om voor het plezier te fietsen.

Standplaatsvakantie

Het grootste deel van de Nederlandse fietsvakantiegangers kiest een bestemming uit, neemt de fiets mee achterop de auto en onderneemt ter plekke dagtochtjes op de fiets. Deze groep vakantiegangers is vaak (75%) met zijn tweeën op vakantie. Ze verblijven vaak in een (vouw)caravan of camper op een camping of kiezen voor een hotel of B&B. Bungalowparken zijn ook in trek, maar minder dan bij de gemiddelde vakantieganger.

Fietstrektocht

De trektochtfietser die in eigen land blijft, start meestal direct vanuit huis (64%) met de trektocht. Bijna twee derde van de trektochtfietsers gaat met zijn tweeën op pad, maar deze groep vakantiegangers fietst ook relatief vaak alleen (23%). Kamperen met een tent is bij deze groep het populairst, maar de trektochtfietsers overnachten ook graag bij een adres van ‘Vrienden op de fiets’ of in een hotel, pension of B&B.

Bestedingen

Nederlanders gaven in 2018 circa 326 miljoen euro uit aan fietsvakanties in eigen land. Circa 260 miljoen aan fietsstandplaatsvakanties en 66 miljoen aan fietstrektochten. Tijdens een fietsvakantie – zowel een trektocht als een fietsstandplaatsvakantie – wordt in Nederland per persoon meer uitgegeven dan tijdens een gemiddelde binnenlandse vakantie. Niet alleen geeft men per dag meer uit per persoon, maar de vakantie duurt meestal ook iets langer.

Publicatie

Meer informatie en de achterliggende grafieken en tabellen zijn te vinden in de nieuwe uitgave Kerncijfers Fietsvakanties 2019 van het Fietsplatform. Hierbij is vooral gebruik gemaakt van het Continu Vakantieonderzoek 2018 van NBTC-NIPO en van het onderzoek Trektochten in Nederland 2018/2019 van De Afdeling Onderzoek.

Meer informatie: publicatie kerncijfers fietsvakanties (pdf)