Klimaatschaamte en overtoerisme geen belemmering voor groei overnachtingen

Op het vastgoed Hotel & Vastgoed Congres georganiseerd door het Vastgoedjournaal, overheerst overwegend optimisme: Groei van het aantal toeristen, groei in overnachtingen, groei van transactiecijfers in de hotelbranche.

In Amsterdam komen er nog altijd hotels bij. Hier het recent geopende Niu Fender hotel in Amsterdam oost

Praten we over de hotelmarkt dan draait het hoofdzakelijk om de gemeenten Amsterdam Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Daarbuiten wordt nog een enkel cijfer in de provincie genoemd maar duidelijk is dat hier de cijfers in de branche worden behaald en bepaald.

ABN Amro trapt na introductie van de dagvoorzitter af met klinkende cijfers en ziet de groei de komende jaren vooral bij de babyboomers eerder dan bij de millennials in eigen land. Vanuit het buitenland verwacht men vooral groei vanuit Azië en vertonen alle grafieken stijgende lijnen.

Van de drie beste zomers in Nederland hadden wij er twee achter elkaar in 2018 en 2019. Dit heeft ook in de verblijfsrecreatie gezorgd voor seizoen verlenging en meer bereidheid tot investeringen en overnames. Toch is de hotelbranche voor de belegger en exploitant van een hele andere orde dan de eigenaar gebruiker in de kampeerbranche. Horeca en hotellerie zijn meer dan vroeger gescheiden (vastgoed/ exploitatie) en de hotelbranche professionaliseert in hoog tempo.

Gemeenten worstelen met ‘overtoerisme’ dat een terugkerend item is deze dag. De aanwezige gemeenten Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam geven blijk van visie op groei van kamers maar gedoseerd en in de stedelijke periferie.

Toch is er ook wel relativering te bespeuren. De toename van hotelkamers in de Randstad en de afvlakkende overnachtingscijfers in 2019 tonen aan dat bomen niet tot in de hemel groeien. Ook de hotelmarkt heeft te maken met beperkingen in de bouw en ontwikkeling van vastgoed. En hoewel klimaat bij de groei van toeristen geen rol lijkt te spelen is de verduurzaming van vastgoed bij gemeenten en banken een instrument. Zonder vergroening en verduurzaming geen draagvlak voor nieuwe ontwikkelingsplannen of zelfs financiering. Banken zullen meer bereid zijn te financieren in groen vastgoed en daarbij met lagere rentetarieven de branche stimuleren.

Het vertrouwen is echter groot zo blijkt uit hoteltransacties waarbij in acht jaar tijd in drie transacties prijzen verzesvoudigen. Furniture, Fixtures & Equipment (FF&E) blijkt een key element in zowel de sturing van resultaten voor beleggers als een van de flexibele elementen in een huurcontract. De hotelbranche kent een scala aan flexibele contractbepalingen en legio variabelen op de standaard ROZ contracten. Daarmee is meteen ook de ogenschijnlijke transparantie in transacties niet zonder kennis van deze contracten zondermeer te analyseren.

Het door Vastgoedjournaal georganiseerde Congres onder leiding van dagvoorzitter Joost Mees van Colliers International kende een gevarieerd programma met interessante sprekers en afsluitend een paneldiscussie met de G4 en plenaire sessie en interactie met de zaal. De uitstekende ambiance van het splinternieuwe Leonardo Hotel in Amsterdam en de opkomst van vele adviseurs, financials en belangstellenden in hotelvastgoed  droegen duidelijk bij aan de positieve blik op de hotelbranche voor de komende jaren.


met dank aan:

Henk Jan Kruidenier (redacteur van dit artikel) en specialist op het gebied van recreatief vastgoed. Kruidenier voert o.a. taxaties uit van leisure vastgoed en bemiddelt aals recreatie-makelaar. www.kruidenier.nu

Het Vastgoedjournaal organiseert regelmatig congressen waarin aspecten van recreatief vastgoed worden belicht. www.vastgoedjournaal.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *