73 jeugdverblijven in Vlaanderen krijgen in totaal 1 500 000 euro subsidies om hun verblijf moderner, gezinsvriendelijker en/of brandveiliger te maken voor een breder publiek.

73 jeugdverblijven in Vlaanderen krijgen in totaal 1 500 000 euro subsidies om hun verblijf moderner, gezinsvriendelijker en/of brandveiliger te maken voor een breder publiek.

Vakantie is nog niet voor elke jongere in Vlaanderen vanzelfsprekend. Ook grote (school)groepen of jeugdbewegingen stuiten bij het maken van vakantieplannen vaak nog op drempels. De Toerisme voor Allen-subsidies helpen de uitbaters van jeugdverblijven om de nodige investeringen te doen.

In het voorjaar 2019 organiseerde Toerisme Vlaanderen voor de vijftiende keer op rij een subsidieoproep voor uitbaters van Toerisme voor Allen-verblijven. Jeugdverblijven hebben vaak aanpassingen nodig om maximaal te kunnen inspelen op de noden en verwachtingen van hun jonge gasten. Deze gerichte financiële steun helpt de uitbaters van jeugdverblijven om de nodige investeringen te maken. Definitief en principieel erkende jeugdverblijven konden een subsidie krijgen van maximaal 40% van de kosten in het kader van brandveiligheidswerken, moderniseringswerken en/of infrastructuurprojecten die de kindvriendelijkheid van het verblijf verhogen. In totaal krijgen 73 erkende Vlaamse jeugdverblijven 1 500 000 euro om vakantie nog een stukje dichter bij iedereen te brengen.

Brandveiligheid in het logiesdecreet

Vlaamse toeristische accommodaties moeten sinds 2017 voldoen aan het logiesdecreet. Van de 7 basisnormen hebben er 2 betrekking op brandveiligheid van de accommodatie:

 • Het toeristisch logies moet voldoen aan specifieke brandveiligheidsnormen. De uitbater bezit een brandveiligheidsattest dat dit aantoont.
 • Je beschikt als uitbater over een brandverzekering en een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor het logies én de uitbating. Die dekt alle schade die jij of je aangestelden veroorzaken bij de exploitatie van het toeristisch logies.

Enkele voorbeelden

 • In provincie Antwerpen wordt het sanitair van de jeugdlokalen Centrum Vosselaar gerenoveerd en uitgebreid. Er komt een extra sanitair blok buiten met het oog op gescheiden douches, voldoende toiletten en voorzieningen voor personen met een beperking.
 • In Turnhout is het jeugdverblijf Ponyhoeve, na 30 jaar intensief gebruik als jeugdkampplaats, aan een grote renovatie toe. Asbestdaken worden verwijderd, brandveiligheid wordt geoptimaliseerd en de keuken, slaapkamers en sanitair krijgen een nieuwe inrichting.
 • De eigenaar van Kamphuis Jogem in Heusden-Zolder zal de binnenzijde van het jeugdverblijf grondig renoveren: heroriëntatie van de inkom met rechtstreekse toegang naar de polyvalente zaal, nieuw sanitair blok in het kamphuis en opfrissing van de huidige keuken
 • In Chiroheem Jonathan in Lommel wordt de nieuwe sanitaire ruimte, met gescheiden douches voor jongens en meisjes, afgewerkt en de brandveiligheid geoptimaliseerd. 
 • De Moerkensheide in De Pinte vernieuwt de 2 douches in het hoofdgebouw en de keuken in het Vossenhol.
 • De Chiromeisjes Alleman uit Sinaai vernieuwen de verouderde en gezamenlijke douches en passen ze aan naar aparte douches. Het aantal toiletten wordt uitgebreid. De douches en toiletten worden ook gescheiden ruimtes, zodat indien er geen vraag naar douches is, deze kunnen worden afgesloten. Aan de beek wordt een omheining geplaatst. 
 • De Chiro Klaas De Gheyselberg in Steenhuffel rust het chiroheem uit met een nieuwe keuken aangepast aan de noden van grote groepen, en met aandacht voor de huidige standaarden van netheid en hygiëne.
 • Jeugdverbluif De Kluis in Sint-Joris-Weert doet een heraanleg van het waterdistributienetwerk over het hele domein. Er komt ook een nieuwe keuken aangepast aan de noden van grote groepen die de infrastructuur huren.
 • De Warande in Kortrijk wenst verder in te zetten op kindvriendelijke buitenspeelaccomodatie en verblijfsruimte voor jeugdgroepen met speelprikkels (snoezelruimte): inrichten en aanleggen van een speelheuvel, aanleggen van een speelbos rond speelveld, inrichten van speelbeek met trekvlot, aanleggen van snoezelpaleis en kofferwerking, inrichten van een bouwspeelplaats
 • The Menin Gate in Ieper gaat voor een totaalrenovatie van de gevel en kamers met focus op de ventilatie, de vloeren, nieuwe elektriciteit, herindeling van de kamers, plaatsen van vaste bedden en optrekken van het zadeldak achteraan het gebouw. 

Meer informatie: Toerisme Vlaanderen