Vlaams minister Ben Weyts investeert meer dan € 10 miljoen in de restauratie van de Pier van Blankenberge en enkele andere Vlaamse erfgoedparels.

Vlaams minister Ben Weyts investeert meer dan € 10 miljoen in de restauratie van de Pier van Blankenberge en enkele andere Vlaamse erfgoedparels.

“Sommige erfgoedparels moeten we eens flink opblinken”, zegt Weyts. “Zoals de Pier van Blankenberge: een echte blikvanger die nu in slechte staat verkeert”.

In juli nam minister Ben Weyts de bevoegdheid Onroerend Erfgoed over van Geert Bourgeois. Weyts wil meer doen dan alleen maar op de winkel passen, want hij hecht veel belang aan ons Vlaams erfgoed. “Waardevol erfgoed behoort toe aan de hele gemeenschap”, vindt Weyts. “We moeten onze erfgoedparels bewaren voor de toekomst en waar mogelijk in ere herstellen”.

Weyts investeert nu € 10.250.000 in de restauratie van verschillende Vlaamse erfgoedparels. Blikvanger is de Pier van Blankenberge, die kan rekenen op een premie van € 6,1 miljoen. De geschiedenis van de Pier gaat terug tot 1894: het is de oudste pier aan de Atlantische kust van Europa en een pareltje van art-decostijl. “De Pier van Blankenberge is deel van ons collectief bewustzijn”, zegt Weyts. “Elke Vlaming kent de Pier: de meesten van ons hebben er waarschijnlijk al eens over gewandeld. De Pier domineert heel de kustlijn ter hoogte van Blankenberge, maar maakt al lang niet meer de beste indruk. Op basis van de oorspronkelijke plannen gaan we de Pier nu herbouwen in wit beton, wat hem ook beter zal wapenen tegen de tand des tijds”.

Weyts investeert verder in Kasteelhoeve de Laiterie in Dilbeek, kasteeldomein Blauwhuis in Izegem, het Herman Teirlinckhuis in Beersel en het appartementsgebouw Ante Mare in De Panne. In het kader van reeds langer lopende overeenkomsten trekt Weyts ook nog middelen uit voor de restauratie van het districtshuis in Wilrijk en voor een volgende fase van de restauratie van de Sint-Martinuskerk in Aalst.

Meer informatie: www.benweyts.be