Het wordt weer heet en zonnig de komende week, meldt Weeronline.nl. Zoals we vorig jaar zagen, zorgt mooi weer er voor dat meer Nederlanders in hun eigen land blijven voor de vakantie. Wie echter op zoek gaat naar een vakantiehuisje met Airco moet heel erg goed zoeken.

Het wordt weer heet en zonnig de komende week, meldt Weeronline.nl. Zoals we vorig jaar zagen, zorgt mooi weer er voor dat meer Nederlanders in hun eigen land blijven voor de vakantie. Wie echter op zoek gaat naar een vakantiehuisje met Airco moet heel erg goed zoeken.

Airco's nauwelijks aan te slepen

Waar het in de hotelwereld vrij normaal is dat een moderne hotelkamer is voorzien van airconditioning, is dit op Nederlandse vakantieparken nog nauwelijks het geval. Is dat dan nodig in het Nederlandse klimaat? Tijdens de eerste warme week van dit jaar liep het al storm bij de installatiebedrijven. installateur Martijn Verspeek spreekt van een trend: "Airconditioning raakte al steeds meer ingeburgerd, maar sinds de zomer van vorig jaar gaat het héél hard."

De drempel voor zowel bedrijven als consumenten om een airco te laten installeren, is de afgelopen jaren steeds lager geworden. Dat de airco het imago van energieslurper heeft afgeschud, helpt daarbij. Verspeek: ‘Airconditioning maakt gebruik van dezelfde techniek als warmtepompen en is heel energiezuinig. En omdat de airco meestal overdag aan staat, wanneer de zon schijnt, is een combinatie met zonnepanelen aantrekkelijk. Een verkoelende airco maakt optimaal gebruik van de groene stroom die je met zonnepanelen op een warme zomerdag opwekt.’

Nederlandse parken voorbereid op heet weer?

Laurens Taekema van Parkvakanties maakte een rondgang langs de grote parken om eens te informeren in hoeverre de parken zich voorbereiden op een nieuwe hittegolf.

Landal

Landal profiteert duidelijk van het mooie weer: "Bij dit mooie weer maken vele gasten toch de keus om in Nederland te  blijven, de boekingen stijgen."

Zijn jullie voorbereid op een hittegolf?

Gelukkig liggen de meeste parken in de nabijheid van zee of aan het water, andere parken hebben weer een buitenzwembad waar het heerlijk toeven is met deze warmte. De activiteiten worden verplaatst naar een later tijdstip en de kinderactiviteiten zijn voorzien van vele waterelementen.

Worden er speciale maatregelen getroffen? (in accommodaties, voor werknemers, voor gasten, qua activiteiten, etc)

Bollo trekt zicht terug in het bos en is maar kort zichtbaar op de parken, activiteiten vinden niet plaats in de volle zon en niet op het midden van de dag. Water speelt een hoofdrol in de activiteiten deze weken.

Zijn er accommodaties met airconditioning te boeken?

De accommodaties in Hongarije (Duna Residence)  hebben standaard een airco , de rest van de accommodaties niet.

Roompot

Zijn jullie voorbereid op een hittegolf?

De link met het water is op onze parken nooit ver weg. Het zwembad, de zee, de zwemvijver, …  zijn op dergelijke dagen uiteraard extra populair. Onze gasten beleven er uiteraard heel wat pret en vinden er ook afkoeling.Daarnaast houden wij bij de inrichting van de parken altijd rekening met een goede mix tussen zon en schaduw. De ene zoekt de zon op, de andere heeft dan toch weer liefst schaduw. De natuurlijke beplanting, de locatie van het terras van de cafetaria, parasols, etc. zorgen ervoor dat er voor ieder wat wils is.

Worden er speciale maatregelen getroffen? (in accommodaties, voor werknemers, voor gasten, qua activiteiten, etc)

Met dergelijke weersvoorspellingen doen we extra inspanningen voor onze gasten en het personeel. De winkels worden extra bevoorraad met water en ijsblokken en voor de medewerkers zorgen we voor voldoende water, ijsjes, … De medewerkers zijn ook extra aandachtig of sommige gasten niet onder de warmte lijden en sporen hen dan wel aan om de schaduw op te zoeken en voldoende water te drinken.

Zijn er accommodaties met airconditioning te boeken?

Wie graag een vakantieverblijf met airconditioning zoekt, vindt die bijzonder gemakkelijk bij Roompot Vakanties. Op de website volstaat het onder Faciliteiten > Algemeen “Airconditioning” aan te vinken om de 6 parken te krijgen waarvan de accommodaties van airco is voorzien. De bevestiging ervan staat ook telkens onder de beschrijving van de faciliteiten onder elk type accommodatie.

CenterParks

Op de vraag of de Center Parks parken zijn voorbereid op een hittegolf krijgen we een lijst met activiteiten die er voor zorgen dat om gasten hoofd koel kunnen houden..

  • De meeste parken en cottages liggen in bossen, hierdoor is er vaak meer schaduw dan zon op het park.
  • De meeste parken beschikken over meren, deze geven veel verkoeling.
  • Ook de subtropische zwembaden zijn verkoelend en comfortabel, de hogere temperatuur van het water zorgt ervoor dat je makkelijker het water opzoekt.
  • We monitoren de waterkwaliteit van binnen- en buiten water goed (ook van de meren).
  • Bij aankomst op hete dagen voorzien we onze gasten van ijsjes bij de incheck
  • De activiteiten passen we aan, zowel qua intensiteit, maar soms ook met vroegere of latere starttijden.
  • We organiseren watergevechten voor de jeugd op onze parken
  • Alle terrassen beschikken over parasols.

Worden er speciale maatregelen getroffen? (in accommodaties, voor werknemers, voor gasten, qua activiteiten, etc)

We houden zeker rekening met ons personeel. Boven bepaalde temperaturen werken we met aangepaste kledingvoorschriften. Korte broeken, petjes, chaletjes uit, geen stropdassen. Ook bieden we onze medewerkers veel verkoeling met vernevelaars, ventilatoren, badjes voor de voeten, ijsjes, isotone drankjes en flesjes water op de werkplek. En er is altijd zonnecreme beschikbaar.

Zijn er ook huisjes uitgerust met airconditioning?

Er is geen airco in de cottages. Door bosrijke omgeving is dat vaak niet nodig. Cottages zijn ook altijd goed te doorluchten.

Met dank aan: Laurens Taekema van Parkvakanties.nl. Laurens is de deskundige partner van Pretwerk.nl op het gebied van vakantieparken. Veel van de Nederlandse parken zijn inmiddels door Laurens en zijn team bezocht.

Met de warme dagen in aankomst heeft Parkvakanties een filter toegevoegd om vakantiehuisjes met airco weer te geven. Helaas is het aanbod (nog) niet zo groot. zie: www.parkvakanties.nl/vakantiepark-met-airco