Parc Ganuenta een Vakantie Villa op het Zeeuwse Platteland. De naam Ganuenta stamt uit de tijd van 200 na Christus en was toen een belangrijke internationale haven. Colijnsplaat is niet de meest voor de hand liggende locatie in Zeeland voor de ontwikkeling van een toeristische vakantie bestemming.

Parc Ganuenta een Vakantie Villa op het Zeeuwse Platteland. De naam Ganuenta stamt uit de tijd van 200 na Christus en was toen een belangrijke internationale haven. Colijnsplaat is niet de meest voor de hand liggende locatie in Zeeland voor de ontwikkeling van een toeristische vakantie bestemming.

Toch zag investeerder Evert van Beek ruim tien jaar terug wel brood in de ontwikkeling van een kleinschalig luxe resort. De uitvoering van deze plannen moest in ieder geval van een dusdanige kwaliteit zijn dat eigenaar Evert van Beek er zelf zou willen wonen. Het project staat al wat jaartjes in de verkoop en er worden regelmatig nieuwe villa’s aan de man gebracht. Voornamelijk uit Duitsland want zij eisen een hoog kwalitatief product. Een andere reden dat de verkoop niet zo explosief verloopt is dat men gekozen heeft voor zelfstandigheid zonder deelname aan een verhuur poule van een van de grote ketens. Volgens Evert van Beek is het niet transparant zaken doen en wordt er nogal wat aangerommeld in de sector. Vooral op het gebied van het rendement en de enorme stapeling van kosten die men op het bordje legt van de potentiële “eigenaar”. Van de bijna zeventig villa’s is ruim de helft verkocht en ook nu schrijft men zwarte cijfers aldus Evert van Beek.

Wij beloven geen rendement maar realiseren het wel!

Evert van Beek; “Met een gemiddelde koopprijs vanaf € 350.000.—staan de kopers niet in de rij en zijn er ook moeilijk touroperators te vinden die op dit niveau zich aanbieden in de markt. Wie eerlijk is ziet toch ook dat het meeste aanbod in het middensegment ophoudt. Daarom heeft men na een oriëntatierondje langs diverse touroperators van de nood een deugd gemaakt en zelf de verhuur en het parkbeheer ter hand genomen. Vanaf het begin lopen de boekingen boven verwachting en schrijven wij zwarte cijfers op de Verhuur BV.

Wat betreft de Beheer BV moeten wij slim opereren, letten op kosten en creatief omgaan met personeel en openingstijden van de receptie e.d. om het te kunnen behappen. Deze laatste activiteit is veelal verlieslatend. Voor deze activiteiten zie ik wel mogelijkheden om op termijn met meerdere kleine luxe resorts samen via een Parkbeheer-Pool kennis en kosten te delen. Wat betreft de services en bereik voor de gasten is onze backoffice optimaal georganiseerd om zoveel mogelijk eventuele “vragen” en/of “klachten” al in een vroeg stadium tackelen. Vandaar een App waar ook bijvoorbeeld alle beschrijvingen te vinden zijn van de TV, Gashaard, Sauna, Keukenapparatuur enz. Zelf had ik nooit gedacht dat dit mijn dagelijkse werk zou worden, maar nu dat wij er veel mee bezig zijn en jaarlijks nog luxe villa’s aan de man kunnen brengen, beleef ik daar nog veel plezier aan. Ik ben van slot van rekening ook maar een projectontwikkelaar.

Geen hoge pet op van makelaars in recreatievastgoed.

Het is goed dat wij onze eigen koers varen want als wij geluisterd hadden waren onze vakantievilla’s te klein. De luxe is tegenwoordig de ruimte die men ervaart in de vakantievilla. Zo bouwen wij nu negen luxe appartementenvilla’s in ons hoofdgebouw. De contouren worden zichtbaar en de realisatie van het gehele park komt weer een stapje dichterbij.

Wij zijn gestart hier in 2008, door de plannen van een toenmalige projectontwikkelaar samen met bouwconcern Bruil uit Ede over te nemen. Inmiddels is het bouwbedrijf Bruil eruit maar is nog steeds de leverancier van de betonnen delen. Onze villa’s kunnen kwalitatief m.b.t. duurzaam rendement gerekend worden tot de beste in ons land. Alles wordt door de architect, bouwbedrijf en in combinatie met het interieur bedrijf, in dit geval RecreaPark uit Kesteren, doorgedacht en vervolgens in de fabriek in betonelementen geprefabriceerd. Pas op de bouw worden deze elementen aan elkaar geplaatst als ware het een soort Legostenen en vervolgens afgebouwd. Aannemersbedrijf Franje is al jaren vaste aannemer en heeft zich inmiddels dat stukje ownership toegeëigend. Dit komt de kwaliteit van de bouw en afwerking ten goede. Dus de afwerking begint na het denkwerk en de casco oplevering. Wij zien alleen maar voordelen in deze werkwijze want nu zitten de lichtknopjes op het slaapkamermeubel op de juiste plaats.

Het gaat om locatie en luxe

Het zou wel een ander park moeten worden als de standaard bungalowpark en meer een klein Zeeuws dorpje achter de dijken. Voordat wij hier aan de slag gingen met de ontwikkeling van de woningen zijn we een rondje gaan maken langs wel 20 parken en ontwikkelaars en hebben ze de vraag gesteld wat ze anders zouden doen wanneer ze opnieuw zouden mogen bouwen. Bijna unaniem zouden ze groter bouwen, meer leefruimte, luxe en comfort in een natuurlijke omgeving met veel buitenruimte. Onze eerste drie luxe woningen waren de eerste in ons land met een officieel binnenzwembad en uitgebreide Wellness & Spa voorzieningen.

Een van mijn volgende vragen was waarom er toen niet luxer en groter gebouwd is? Het meest frappante antwoord kwam van de MRecreatievastgoed Makelaar: "deze vakantiewoningen zouden dan te duur zouden zijn en onverkoopbaar." Dus te duur en dat was voor ons de reden voor een andere opzet voor juist een nichemarkt en daardoor een ander koperspubliek die gaat voor duurzaam kwalitatief gebruik. Deze kopers vinden een waardevaste woning bij verkoop op termijn, veel belangrijker als rendement op korte termijn. De btw terugvorderen door in begin toeristisch te verhuren is een meevaller maar vooral de wetenschap dat men na dertig jaar nog steeds een duurzaam huis heeft. Nog belangrijker zijn de persona’s met als meest belangrijke doelgroep de gefortuneerde particulieren die met hard werken een zekere bestemming waardevast combineren met een unieke locatie met rust, ruimte en soms een beetje oubollige authenticiteit. Hier is niks, geen overdadige prikkels maar wel een dorpstraat met maar liefst vijf authentieke restaurantjes en kleine winkeltjes met zelfs het enige Solex Museum van Nederland.

Geen touroperator van naam! 

De marketing heeft men in eigen beheer terwijl Evert van Beek met alle partijen gesproken heeft. Hij kon pas terugkomen wanneer het hele plan klaar zou zijn. We hadden de keuze gemaakt om kwaliteitswoningen te bouwen in de crisisperiode. Er waren weinig partijen die er vertrouwen in hadden, dus hebben we van de nood een deugd gemaakt en besloten om alles in eigen beheer te houden. Ik ben zelf de makelaar, projectontwikkelaar en touroperator in één. Ze hebben allemaal op de stoep gestaan maar ik had geen gevoel bij hun aanpak. Iedere aanvraag wordt bij ons binnen 24 uur beantwoord en maak ik een persoonlijke afspraak bij de mensen thuis en wij bieden ze ook een weekend proefslapen aan.

Ook de verhuur is in eigen beheer met Reflex Holidays als boekingsplatform en met Henriette Gerelsma als de drijvende marketeer achter deze kleinschalige opzet. Hierdoor is ook veel meer mogelijk door een persoonlijke aanpak en zorg voor onze vaste eigenaren en huurders. Zo hebben wij een bijzonder welkomstpakket dat wel even iets anders is als de standaard afwasblokjes en doosje lucifers met een theedoek en een WC rol. Het aantal woningen in de verhuur bedraagt zo’n 75%. We schrijven nu al zwarte cijfers in de beheer BV. De parkbijdrage ligt tussen de € 2500,- en € 3000.-. Normaal duurt het 3 tot 5 jaar voordat een vakantiewoning rendeert! Bij ons is dat niet het geval vanwege de luxe en de opzet waarbij wij al 5% halen inclusief kosten. Een unieke prestatie.

Vakantie villa’s met zwembad en huur opbrengst

Wij hadden in Nederland de eerste Ultra Luxe Vakantie Villa’s met een inpandig volwaardig zwembad dat volledig voldeed aan alle eisen van de AWBZ. De bezetting is vanaf het begin tot ver boven de zeventig procent en dat bij een huurprijs van ca. € 3.000.—. Wij hebben drie van dergelijke woningen in de verhuur waarvan er een met een lift en daardoor volledig toegankelijk. De bedoeling was om er meerdere van te bouwen maar daar ben ik van af gestapt. Je bouwt vervolgens voor leegstand. Deze zwembad villa’s gaan in de verkoop en de richtprijs bedraagt zo’n € 900.000.— In de villa’s is alles met bewegingssensoren ingericht zodat er nooit te veel energie wordt verspeeld. Inbraak is ook geen enkel probleem want via bewegingsmelders buiten de reguliere verhuur is er een intern alarm dat eventuele boeven de stuipen op het lijf doet jagen.

Dit resort is gelegen naast een Natura 2000 gebied. Men ontwikkelt dit park met respect voor de natuur en grote groenzones door de realisatie van een kleinschalig luxe resort. In totaal komen er 77 eenheden w.o. een Raadhuis met 9 appartementen. Inspiratie komt vanuit de traditionele gemeentehuizen uit de tijd dat er nog raambelasting was! 3 zwembad woningen 12 tot 14 personen. 8 woningen voor 10 personen. 12 X 2 onder een kap woningen voor 6 tot 8 persoon, 6 x 6 persoons vrijstaand en 3 x vrijstaande 6 tot 8 persoons. 

Colijnsplaat valt onder de gemeente Noord-Beveland. Zij hebben vanuit de opbrengsten van de toeristenbelasting geïnvesteerd in de dorpskernen voor een versterking van de economische toeristische verbinding. Hierdoor in een aanzuigende werking ontstaan in de toeristische beleving dat daardoor weer zorgt voor meer reuring en economisch draagvlak voor de regio. Mede door de komst van dergelijke luxe resorts komt ook het Zeeuwse platteland weer (economisch) tot leven. Ook is er afgelopen jaar een nieuwe SPAR supermarkt op loopafstand van Parc Ganuenta geopend. Een Top locatie voor rust zoekers die luxe weten te waarderen.

Met dank aan:
Evert van Beek – Parc Ganuenta

Auteur: Hans van Leeuwen; Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme, Pleisureworld NRIT  

Evet van Beek is ook een van de sprekers op de vakdag Vakantiepark van de toekomst, op 21 mei in Safari Resort Beekse Bergen