De Efteling blijft nummer één in de Dagattractie Top 50 met 5.351.572 bezoekers. Het Rijksmuseum (op 3) is weer terug als best bezochte museum. Vorig jaar was dat het Van Gogh Museum.

De Efteling blijft nummer één in de Dagattractie Top 50 met 5.351.572 bezoekers. Het Rijksmuseum (op 3) is weer terug als best bezochte museum. Vorig jaar was dat het Van Gogh Museum.

Dit zijn enkele uitkomsten uit de ‘Top 50 Dagattracties’ zoals jaarlijks uitgegeven door Respons, het Amsterdamse kennisbureau voor evenementen, toerisme en citymarketing.

De stijging bij De Efteling bedroeg 164.627 bezoeken ten opzichte van 2017. Dat is grotendeels te verklaren door enerzijds meer verblijfsgasten en anderzijds door meer verkochte abonnementen. Een deel van de groei is afkomstig uit het buitenland. De Efteling heeft haar marketinginspanningen daar opgevoerd en houdt ook in het park steeds meer rekening met meertaligheid (of taalloze shows en attracties)

De Zaanse Schans zag het aantal bezoekers verder doorgroeien en dan vooral die uit het buitenland. Van de ruim 2 miljoen bezoekers kwam er nauwelijks 10% uit eigen land.

Top 50

De top 50 Nederlandse dagattracties werd het afgelopen jaar 3% meer bezocht vergeleken met 2017 en kwam gezamenlijk uit op bijna 50 miljoen bezoeken. Het jaar ervoor kwam de groei nog uit op 8%. Veel dagattracties hadden in 2018 te kampen met de extreem warme weer en de lange zomer. Desondanks trokken de 10 grootste internationale dagattracties vorig jaar 12,6 miljoen bezoeken, 4,5% meer dan in 2017.

Opvallend succes is er voor het Rijksmuseum in Amsterdam dat 9% meer bezoeken kende en daarmee weer in de top 3 staat in van de grootste dagattracties in Nederland. Vooral de tentoonstellingen ‘High Society’ en ’80 Jaar Oorlog’ waren publiekstrekkers. Het Van Gogh Museum daalde van 3 naar 5 in de lijst met 93.850 minder bezoekers dan in 2017.

Het Gemeentemuseum Den Haag-GEM/fotomuseum duikelde maar liefst 15 plekken en kwam tot 415.000 bezoeken. Naast het warme zomerweer was het ontbreken van een grote tentoonstelling een oorzaak. In 2017 had het museum een hoog aantal bezoeken getrokken door het jubileumjaar van kunstbeweging De Stijl.

Investeringen

Een aantal dagattracties heeft de afgelopen periode aanzienlijke investeringen gedaan en zien dat terug in de bezoeken. In tegenstelling tot andere dierenparken heeft Safaripark Beekse Bergen door de opening van Safari Resort Beekse Bergen maar liefst 200.000 meer bezoeken gehad. Attractiepark Toverland zag het aantal bezoeken met 19% stijgen na een investering van 35,5 miljoen euro en een 1,5 keer groter park met een nieuw entree- en themagebied en steeg naar plek 22.

De Amsterdamse ‘new kids’ A’DAM LOOKOUT en het Moco Museum zagen hun aantal bezoekers verder groeien. Voor de LOOKOUT is vooral ook de schommel een succes. De attractie in Amsterdam Noord verwacht komende jaren te groeien naar meer dan één miljoen bezoeken per jaar.

Nieuwkomers in de lijst zijn Sportboulevard Dordrecht (18), WILDLANDS Adventure Zoo Emmen (21), Sportcomplex Koning Willem-Alexander (36), Sloterparkbad Amsterdam (42) en Sportcomplex Hoornse Vaart (43).

Internationaal

De Zaanse Schans mocht in 2018 de meeste internationale bezoeken verwelkomen met ruim 2 miljoen. De Zaanse topattractie bleef de ‘concurrenten’ Van Gogh Museum en Lovers Canal Cruises ruim voor. Gekeken naar het aantal internationale bezoekers per dag is de Keukenhof eigenlijk Nederlands’ best bezochte attractie. In 10 weken tijd trok ‘s werelds grootste bloementuin in Lisse meer dan één miljoen buitenlanders. De 10 grootste internationale dagattracties trokken 12,6 miljoen bezoeken, 4,5% meer dan in 2017. Van de top 10 grootste ontvangers van internationaal bezoek, liggen er 8 in de Metropoolregio Amsterdam en 7 direct in de hoofdstad.

Over de Top 50 Dagattracties

Respons publiceert sinds 2011 de ‘Top 50 Dagattracties’. In de lijst staan de drukst bezochte attractieparken, dierentuinen, musea, sportieve recreatiegelegenheden en andere bezienswaardigheden in heel Nederland.

Over Respons

De Top 50 Dagattracties is een product van Respons, hét kennisbureau op het gebied van evenementen, toerisme en citymarketing in Nederland. Naast de Top 50 Dagattracties brengt Respons ook andere monitoren uit, zoals de TOP100, G50 Evenementen Monitor, de Festival Monitor en de Beurzen Monitor uit. Respons is een veelzijdig kennis-, onderzoek- en adviesbureaudat dat naast evenementen gespecialiseerd is in toerisme en citymarketing.

Meer informatie: Top 50 dagattracties 2018