Gezond eten en bewegen voor kinderen centraal in campagne Na-aapje

Met de vraag ‘Geef jij ook jouw Na-aapje het gezonde voorbeeld?’ vragen het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) en het Voedingscentrum vanaf 8 augustus aandacht van ouders voor hun eigen voorbeeldgedrag. Onder het motto ‘een gezonder kind begint bij een gezond voorbeeld’ worden ouders van jonge kinderen bewust gemaakt van hun eigen eet- en beweeggedrag en worden ze uitgedaagd om hun eigen gedrag te testen.

afbeelding campagneposter na-aapje

Op www.hetgezondevoorbeeld.nl staat een test van negen vragen waarin thema’s aan bod komen zoals: ontbijten of niet, televisie kijken of naar buiten gaan, de auto nemen of de fiets. Aan het einde van de test krijgen ouders persoonlijk advies hoe goed ze het al doen, en waar ze eventueel kunnen verbeteren. Daarna is er de extra mogelijkheid om gratis aan te melden voor de coaching-site: ‘mijn gezonde voorbeeld’, waar verbeterpunten worden omgezet in concrete actiepunten.

‘Mijn gezonde voorbeeld’
Gewoonten veranderen blijkt in de praktijk niet altijd makkelijk. Door de drukte van de dag is het logisch dat goede voornemens soms op de achtergrond raken. Met het nieuwe ‘mijn gezonde voorbeeld’ kunnen ouders concreet de uitdaging aangaan en hun plannen uitvoeren. Door samen met bijvoorbeeld partner of vrienden in kleine stappen hun eet- en beweeggewoonten te verbeteren.

Bekijk het demo-filmpje op www.hetgezondevoorbeeld.nl/mijn-gezonde-voorbeeld voor een eerste indruk.

Materialen voor professionals
Voor professionals in de (jeugd)gezondheidszorg, voedingsvoorlichting en kinderopvang zijn diverse materialen ontwikkeld om ouders bewust te maken van hun voorbeeldgedrag. Naast de online test en ‘mijn gezonde voorbeeld’ zijn er diverse andere uitingen:

Mini-zines in speciale displays: deze kleine tijdschriftjes staan boordevol tips en leuke weetjes over gezond eten en voldoende bewegen. Er zijn acht verschillende versies met specifieke informatie en tips per leeftijdscategorie.
Voorleesboekjes: de avonturen van Na-aapje laten kinderen zien hoe leuk het is om lekker te bewegen en gezond te eten.
Instuif-toolbox voor lokale partijen: hiermee kunnen lokale partijen een inspirerende bijeenkomst rond gezond eten en voldoende bewegen in hun buurt organiseren. Met deze toolbox is de organisatie van een laagdrempelige bijeenkomst een stuk eenvoudiger.
Posters Na-aapje: set van twee posters voor in wachtkamer, hal of praktijkruimte.

Bovenstaande materialen zijn gratis door u te bestellen via de webshop: www.voedingscentrum.nl/webshop.

Informatie voor professionals staat op: www.hetgezondevoorbeeld.nl/professionals.

‘Geef jij ook jouw Na-aapje het gezonde voorbeeld?’ wordt van augustus tot en met oktober 2011 intensief gepromoot met behulp van advertenties en banners in verschillende bladen en websites gericht op ouders van jonge kinderen.

Het programma is een samenwerkingsinitiatief van NISB en het Voedingscentrum in opdracht van ZonMW. De uitingen vallen onder het koepelthema Zorg en Gezondheid van de rijksoverheid ”Gezond opgroeien. Daar doen we het voor.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *