Van spelen tot serious gaming

Speelgedrag is in korte tijd ingrijpend veranderd, met name door de opkomst van de computer. Diny van Aalsvoort, lector Spel bij Hogeschool Utrecht onderzocht de nieuwe spelvormen en publiceerde haar kennis in het boek ‘Van Spelen tot Serious Gaming’

Dit is een boek over spel: van spelen tot serieus gaming. Het boek richt zich op opleiders en hun studenten van hogescholen in het kader van de opleiding tot leerkracht in het primair onderwijs, tot docent in het secundair onderwijs, en tot pedagoog in vroege en naschoolse opvang. De uitgave is speciaal geschreven voor docenten en studenten van pedagogische academies, lerarenopleidingen, en Bachelor opleidingen als Pedagogiek en Sociaal Pedagogische Hulpverlening.

In de pedagogische beroepspraktijk gaat het bij spel altijd om volwassenen die een positie innemen in relatie tot spel bij de kinderen en jongvolwassenen die aan hun zorg zijn toevertrouwd. Wat spel precies is en hoe dit in educatie is uit te lokken en zodanig te stimuleren dat het spelen leidt, komt naar voren in twee typen bijdragen. Het eerste type betreft het gedachtegoed van John Dewey, Lev Vygotsky en Jean Piaget. Deze drie inspirerende denkers hebben onze opvattingen over educatie gelet op spel sterk beïnvloed. Pedagogen hebben nu de gelegenheid om de feitelijke inhoud van de drie theoretici te bestuderen. Ze zullen vaststellen dat deze opvattingen niets van hun kracht verloren hebben gelet op de pedagogische beroepspraktijk. Het tweede type bijdragen betreft kennis en ervaring van opleiders over de functie van spel en over de manier waarop spel in de beroepspraktijk is te bevorderen. De hoofdstukken zijn geschreven door opleiders van hogescholen, en medewerkers van instellingen die de waarde van spel in hun bijdrage onder de aandacht brengen. Of het nu gaat om spelend leren in de onderbouw, spelend onderzoeken in de bovenbouw, serious gaming in het kader van vakken in primair en secundair onderwijs, spelen in de buitenruimte, op de brede school, in de wijk, of spelbegeleiding, iedere auteur heeft met studenten voor ogen zijn ervaringskennis beschreven, en deze met voorbeelden in de tekst en met afsluitende opdrachten gepresenteerd. In de inleiding en conclusie zijn beide typen bijdragen aan de hand van overstijgende thema’s besproken om de betekenis van spel en spelen in de pedagogische beroepspraktijk te onderstrepen.

Meer informatie en bestellen: Uitgeverij Acco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *