Centrum Ronde van Vlaanderen (Oudenaarde), C-mine expeditie (Genk), Historium (Brugge) en Abdijmuseum Ten Duinen (Koksijde): alle vier kozen ze voor virtual reality om hun geschiedenis tot leven te wekken. Waarom? Omdat ze hun verhaal niet zomaar willen vertellen, maar het willen laten beleven. Centrum Ronde van Vlaanderen (Oudenaarde), C-mine expeditie (Genk), Historium (Brugge) en Abdijmuseum Ten Duinen (Koksijde): alle vier kozen ze voor virtual reality om hun geschiedenis tot leven te wekken. Waarom? Omdat ze hun verhaal niet zomaar willen vertellen, maar het willen laten beleven.

[caption id="attachment_51713" align="alignright" width="300"] Historium (foto door Alfa vision )[/caption]De vele enthousiaste reacties leiden nu tot een samenwerking: wie bij een van hen een ticket koopt, wacht tot eind 2018 een verrassing bij de andere partners. Bezoekers zetten een virtual reality bril op, worden in de tijd terug gecatapulteerd en wandelen, varen, fietsen of vliegen rond in een perfect gereconstrueerde wereld waarin elk historisch detail klopt. Ze maken deel uit van die wereld, verrichten er handelingen en gaan in interactie met wie er rondloopt en met wat er gebeurt. Dat maakt de virtuele ervaring onvergetelijk. Samenwerking Verspreid over drie provincies, kan de bezoeker nu genieten van vier virtual reality ervaringen die ontwikkeld zijn met dezelfde innovatieve technologie, maar die heel verschillend zijn.

  • In het CENTRUM RONDE VAN VLAANDEREN fiets je als spion door de Vlaamse slagvelden. Het is een rit op leven en dood, want de Duitsers zitten je op de hielen. Deze ervaring is uniek in zijn soort, want op een echte fiets maak je actief deel uit van de beleving
  • In het HISTORIUM volg je, in een bootje, de goederenstroom tijdens Brugges Gouden eeuw; je bevindt je in de vijftiende-eeuwse stad die perfect is nagebouwd.
  • In C-MINE EXPEDITIE ben je een mijnwerker; je daalt af in de mijn van de jaren ‘50 en door de unieke toepassing van social virtual reality ga je in interactie met je collega-mijnwerker.
  • In het ABDIJMUSEUM verrijst de abdij zoals die in 1490 was. Je stapt er binnen en ontmoet de abt die, door toepassing van artificiële intelligentie, weet waar jij naar kijkt en jou juist dáárover info geeft. Je bladert er ook door een middeleeuws manuscript.

De vier organisaties geven hun bezoekerstot eind 2018de kans om met hun full ticket(ingangsticket met inbegrip van virtual reality) iets extra’s te ontvangen bij een bezoek aan één of meer van de andere deelnemers. Nu eens is dat een mooie korting, dan weer een andere verrassing. Wat voor extra wordt aangeboden, kan de bezoeker nalezen op de respectievelijke websites van de partners. Met hun partnerschap maken de vier partners de beleving van geschiedenis aan de hand van innovatieve technologie nóg aantrekkelijker en toegankelijker. Met de zomer in zicht promoten ze meteen ook daguitstappen of kortverblijven in Vlaanderen en laten ze de regio van zijn innovatiefste kant zien. Elke ervaring anders De toevoeging van een virtual reality ervaring aan het museumaanbod kent veel bijval, zowel bij reguliere museumbezoekers, als bij een nieuw publiek. Hans Vandamme, CEO van Alfa Vision, het bedrijf dat de virtual reality voor elk van de erfgoedorganisaties ontwikkelde, verklaart het succes: ‘Virtual reality voor musea, bezoekerscentra en erfgoedinstellingen is een specialisatie. Wij ontwikkelen enkel voor cultuur-historische omgevingen. Onze focus op historische accuraatheid in combinatie met straffe scripts, zorgt voor educatieve ervaringen die tegelijkertijd heel onderhoudend zijn. Bovendien blijven we voor elke ervaring pionieren: elk project bevat een leuke technologische primeur en is daardoor anders dan de vorige. Wie van VR proeft, wil meer van dat.’ Meer informatie: Crvv.be Historium.be C-mine.be/expeditie/ Tenduinen.be www.alfavision.be