Staatsbosbeheer zoekt ondernemer voor vuurtoreneiland tegenover Amsterdam

Staatsbosbeheer zoekt een ondernemer die Vuurtoreneiland wil restaureren en exploiteren. Vuurtoreneiland is een fort omgeven door water, stilte, licht en lucht. Het ligt in het IJmeer net uit de kust van de polder IJdoorn bij Durgerdam. Op dit moment is Vuurtoreneiland nog gesloten voor publiek.

Het fort is vervallen. De kosten voor restauratie bedragen tussen de 1 en 3 miljoen euro. Er zijn subsidiemogelijkheden voor een deel van deze kosten.

Werelderfgoed

Vuurtoreneiland is nog geen twee voetbalvelden groot. Er staat een kleine vuurtoren op. Samen met Pampus en Fort Diemerdam verdedigde dit stipje in het IJmeer ooit de mond van het IJ en de hoofdstad tegen aanvallen over de Zuiderzee. Op het Vuurtoreneiland staat namelijk één van de 45 forten die samen de Stelling van Amsterdam vormen. De stelling is sinds 1996 UNESCO werelderfgoed.

Monument

Het fort op het Vuurtoreneiland is een uniek monument van militaire en waterstaatkundige techniek. Maar door weer en wind gaat de toestand van de halfondergrondse gebouwen steeds verder achteruit. Ze zijn verweerd, verzakt, gescheurd, lek en deels volgelopen met regenwater.

Behouden

Ze moeten zo snel mogelijk aangepakt worden om verdere achteruitgang te voorkomen en te behouden voor de toekomst. Staatsbosbeheer heeft niet alleen de taak de natuurwaarden van het eiland te behouden, maar ook het culturele erfgoed te beheren en open te stellen voor het publiek.

Partner

De expertise van onze organisatie is de ontwikkelingen het beheer van natuur en landschap. Gebouwen onderhouden en exploiteren, daar zijn anderen beter in. Daarom zoekt Staatsbosbeheer een partner die Vuurtoreneiland wil restaureren, beheren en commercieel exploiteren, inclusief de gebouwen die erop staan.

Doelen

Staatsbosbeheer heeft met de provincie Noord- Holland en Gemeente Amsterdam Noord de handen ineen geslagen om de herontwikkeling van Vuurtoreneiland aan te pakken. De hoofddoelen van het project zijn:

  • duurzaam behoud van de waarden van het eiland (cultuurhistorisch, landschappelijk, ecologisch);
  • behoud en restauratie van de gebouwen;
  • openstelling van het eiland voor publiek.

Een toekomstige exploitant krijgt de beschikking over een exclusieve monumentale locatie in een uniek stukje Waterland. Met vrij uitzicht op de bootjes en schepen in het IJmeer, op het havenstadje Durgerdam met haar houten huizen en op de drukte van de hoofdstad.

Beperkingen

Niet alles kan en mag op Vuurtoreneiland. De militaire gebouwen zijn een provinciaal monument, de vuurtoren is een Rijksmonument. De ‘sky-line’ van het eiland en de rust van de omgeving mogen dan ook niet worden aangetast.

Het eiland leent zich niet voor grootschalige en verstorende vormen van recreatie. Er is een grens aan het aantal bezoekers dat het eiland en het kwetsbare natuurgebied eromheen aankunnen. Het eiland is nu nog uitsluitend over water bereikbaar. Staatsbosbeheer wil in de toekomst een route door polder IJdoorn buiten het broedseizoen voor wandelaars toegankelijk maken.

Meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl

2 reacties

  1. Staatsbosbeheer heeft een lijst met faq’s nagestuurd voor geïnteresseerde ondernemers:

    Gaat Staatsbosbeheer het eiland verkopen?
    Nee; we gaan het eiland niet verkopen maar langjarig exploitatiecontract met een ondernemer sluiten. Staatsbosbeheer zal eigenaar van het eiland en de gebouwen blijven.

    Wanneer is er meer duidelijk over de eisen en randvoorwaarden die Staatsbosbeheer stelt?
    Komende maanden zal Staatsbosbeheer de eisen en randvoorwaarden nader uitwerken en vaststellen.

    Wanneer start de aanbestedingsprocedure?
    De formele aanbestedingsprocedure zal begin 2012 starten en zal ongeveer een half jaar tijd in beslag nemen.

    Kan ik het eiland op eigen gelegenheid bezoeken?
    Nee, dat is helaas, zowel over land als water niet mogelijk en niet toegestaan. Voorafgaande aan de aanbestedingsprocedure zullen we een of meerdere kijkdagen organiseren waarop u van harte welkom bent.

    Hoe wordt ik verder geïnformeerd?
    Staatsbosbeheer zal vanaf september 2011 starten met een nieuwsbrief over het Vuurtoreneiland. Hierin wordt u op de hoogte gehouden over de voorgang van het project, planning, data van informatiedagen en kijkdagen en meer informatie over eiland. U zult deze nieuwsbrief per email ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *