Groenvoorziening en landscaping bepalen in belangrijke mate de sfeer op een recreatiebedrijf. Wie op de hoogte wil blijven van de laatste trends kan van 22 t/m 25 februari terecht op 'Tuinidee' in 's 's-Hertogenbosch. Op zaterdag is er een vakdag voor hoveniers - en dus ook veel extra kennis aanwezig. Groenvoorziening en landscaping bepalen in belangrijke mate de sfeer op een recreatiebedrijf. Wie op de hoogte wil blijven van de laatste trends kan van 22 t/m 25 februari terecht op 'Tuinidee' in 's 's-Hertogenbosch. Op zaterdag is er een vakdag voor hoveniers - en dus ook veel extra kennis aanwezig.

[gallery columns="2" link="file" size="medium" ids="53568,53569"]

Trends in groeninrichting

Ook de groeninrichting is, net als interieurconcepten, onderhevig aan trends. Brenda Horstra, adjunct-directeur van Tuinbranche Nederland benoemt drie stijltrends die zijn vastgesteld op basis van onderzoek naar de huidige tijdgeest. 1. De re-assemble tuin Deze tuin is geen van tevoren bedacht geheel. Het is een collage, een geheel van verschillende delen. Vlakverdelingen overlappen elkaar of lijken willekeurig aan elkaar geplakt. Alles kan en alles mag. Ook fijn voor beginnende tuiniers die zo experimenteren. Voor het tuintype dat in de tuin relaxt, maar er ook de kinderen laat spelen. In diezelfde tuin vind je groente, fruit en dieren. 2. Romance 3.0 Een luxe buitenruimte met volbloeiende borders, rijke bestrating en gedecoreerde meubelen, die doet denken aan een kasteeltuin. De vormen zijn vol, rijk en krachtig alsof alles een beetje extra is opgeblazen. De kleuren zijn divers en heftig, bijvoorbeeld paars, goud en koper. Luxe materialen zoals fluweel en marmer sieren deze tuin. 3. Punk Rebooted Deze tuin combineert verharding met ruwe, bijna onontgonnen stukken natuur. De natuur lijkt het ene moment alle vrijheid te krijgen, maar deze kan ook plotseling worden afgenomen. De vormen in deze tuin zijn ruw, ruig, grillig, scherp en puntig. Ze gaan tegen het conventionele in. Dat zorgt voor een heftige vormgeving met zwart en contrastkleuren. De materialen zijn stoer, industrieel en ongepolijst.

Producten, informatie en zelf doen

Zoals het een goede beurs betaamd zij er natuurlijk volop bedrijven aanwezig (200) die producten leveren om je groenvoorziening te optimaliseren. Daarnaast zijn er lezingen en workshops. In het tuintheater geven bekende en minder bekende tuinexperts, kwekers, bloemsierkunstenaars, auteurs en ontwerpers geven op TuinIdee interessante presentaties over tal van onderwerpen; Over het ideale tuinontwerp, de laatste tuintrends, bijzondere planten, hoe je het beste kan snoeien en het maken van prachtige tuindeco. Daarnaast zijn er lezingen over o.a. duurzaam tuinieren, vlindervriendelijke tuininrichting en de feel-good-tuin. Of ga zelf aan de slag met de workshop 'Maak je eigen tuinplan.' Op de website staat een compleet overzicht van alle kennis en activiteiten die je kunt vinden. Meer informatie: www.tuinidee.nl Vakdag op zaterdag 24 februari van branchevereniging VHG - voor ondernemers in het groen