Dat je met projectietechnieken een spectaculaire nachtshow kan geven is inmiddels wel bekend. De markt voor 'night time spectaculars' is bezig met een doorontwikkeling. Daarbij worden meerdere multi-mediale technieken ingezet en nieuwe locaties geschikt gemaakt voor een nachtevent. We kregen een update van de (technische) ontwikkelingen tijdens het Blooloop Live Event op 9 februari, onderdeel de vakbeurs Integrated Systems in de RAI. Dat je met projectietechnieken een spectaculaire nachtshow kan geven is inmiddels wel bekend. De markt voor 'night time spectaculars' is bezig met een doorontwikkeling. Daarbij worden meerdere multi-mediale technieken ingezet en nieuwe locaties geschikt gemaakt voor een nachtevent. We kregen een update van de (technische) ontwikkelingen tijdens het Blooloop Live Event op 9 februari, onderdeel de vakbeurs Integrated Systems in de RAI. Lessen uit het event 'Night time spectaculars:

[caption id="attachment_53449" align="alignright" width="300"] projectoren voor projectietechniek[/caption] Door Philippe Bergeron, Paintscaping:

 • Bezoekers van een licht/projectieshow waren bij de eerste evenementen onder de indruk van de techniek. Inmiddels zien we dat het steeds belangrijker wordt om een storyline aan je event te verbinden. De beste projecten zijn tegenwoordig: story first.
 • Nog een ontwikkeling, die deels voortvloeit uit de voorgaande constatering is de combinatie van een (licht)show met acteurs. De acteurs worden a.h.w. ingepast in de showtechniek. (zie onderstaande video)
 • Het visuele spectakel krijgt nog meer impact als je een mix maakt van verschillende technieken. Je ziet steeds vaker dat projectietechnieken worden gemixt met laser- en pyrotechniek (vuurwerk).
 • Er is ook een grote ontwikkeling in de techniek en projectoren. Voor een project in Sedona moesten we projecteren op een berg vanaf een afstand van méér dan 1 kilometer.

[caption id="attachment_53447" align="alignright" width="300"] inzet van meerdere audio- en visuele media[/caption] Door Jean-Christophe Canizares, ECA2:

 • Projecten worden steeds complexer door de inzet van meerdere technieken die de zintuigen prikkelen. Elementen die onderdeel van je show kunnen uitmaken; Storytelling, architectuur, water, licht, video, laser, vuur en geluid. Het is essentieel om die verschillende technieken naadloos op elkaar te laten inspelen.
 • De Audiovisuele spectakels zijn vaak locatiegebonden. Wij gaan dus graag van start met een onderzoek naar locale verhalen, cultuur en historie als basis voor een event.
 • Onderschat de kracht van geluid en muziek niet. Deze geeft het ritme aan je show of project.

[caption id="attachment_53448" align="alignright" width="300"] user generated content[/caption] Door Peter Cliff, Holovis:

 • Night time spectaculars zijn een goede manier om je ROI te verhogen. Je zorgt er immers voor dat de verblijfstijd op je park of attractie wordt verlengd.
 • De nieuwe technieken met o.a. projecties en shows hebben als groot voordeel dat de grootste investering zit in de hardware. Een contentwissel is dus een budgetvriendelijke optie om de show na verloop van tijd te vernieuwen
 • Een trend die wij voor de toekomst zien aankomen is 'interactiviteit', waarbij de toeschouwers invloed kunnen uitoefenen of onderdeel worden van de de show. Bij holovis zijn we al aan het experimenteren met een motion capture studio, waarbij personen onderdeel kunnen worden van een (live) show.

[caption id="attachment_53288" align="alignright" width="300"] Nacht-event in Longleat Safari Park[/caption] Door Rob Paul, LCI en Bob Montgomery Longleat safaripark

 • We zien dat shows met projectietechnieken op het Noordelijk halfrond zijn gebonden aan de winterperiode. Je hebt immers duisternis nodig voor een goed resultaat. Dat maakt 'night time spectaculars' seizoensgebonden.
 • De toevoeging van een nachtshow rond de kerstperiode aan estate en safaripark Longleat heeft geleid tot vijf keer meer bezoekers in deze periode. Zie onderstaande video voor een impressie

Met dank aan: Charles Read, Blooloop.com