Roompot heeft geprobeerd om via een kort geding een publicatie over hygiëne van vakantiehuisjes te verhinderen. De rechter besloot vandaag dat er over het onderzoek gepubliceerd mag worden in de maart-editie van het blad van de consumentenbond. Roompot laat in een reactie weten dat de rechtszaak was aangespannen om de methode van onderzoek, voorafgaand aan de publicatie, te kunnen inzien. Roompot heeft geprobeerd om via een kort geding een publicatie over hygiëne van vakantiehuisjes te verhinderen. De rechter besloot vandaag dat er over het onderzoek gepubliceerd mag worden in de maart-editie van het blad van de consumentenbond. Roompot laat in een reactie weten dat de rechtszaak was aangespannen om de methode van onderzoek, voorafgaand aan de publicatie, te kunnen inzien.

Als we het persbericht van de Consumentenbond naast de reactie van Roompot leggen, dan blijkt dat beide partijen duidelijk de nadruk leggen op andere zaken. De consumentenbond lijkt vooral verbolgen over de intimiderende werkwijze van Roompot. Terwijl Roompot laat weten dat zij alleen maar de werkwijze van het onderzoek wilden achterhalen.

De consumentenbond laat in een persbericht weten:

Roompot ziet een onderzoek van de Consumentenbond naar hygiëne van vakantiebungalows met zoveel vrees tegemoet, dat het bedrijf met een kort geding heeft geprobeerd de publicatie te verbieden. De rechter heeft Roompot vandaag op alle punten in het ongelijk gesteld. Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘Er zijn wel vaker bedrijven die het niet eens zijn met onze onderzoeken en die proberen een publicatie aan te passen of tegen te houden. Maar ik heb nog nooit meegemaakt dat een bedrijf er zo met gestrekt been in gaat en zo intimiderend te werk gaat als Roompot. Roompot hindert de persvrijheid en probeert het doen van onafhankelijk onderzoek en het informeren van consumenten te belemmeren. En met het dagvaarden van een onderzoekster op persoonlijke titel zijn zij wat ons betreft echt te ver gegaan. Deze handelswijze heeft ook de rechter verbaasd. Nu Roompot het kort geding verloren heeft, kunnen wij de resultaten van ons onderzoek gewoon publiceren. Roompot trekt aan het kortste eind.’ Onderzoek hygiëne vakantiehuisjes Het artikel over de schoonmaak van vakantiehuisjes staat in de Consumentengids van maart, die dinsdag 27 februari verschijnt. De aanbieders van de bungalows die meegenomen zijn in het onderzoek, hebben de bevindingen van de Consumentenbond over de hygiëne van hun accommodaties, teruggekoppeld gekregen, als onderdeel van de controleprocedure van de Consumentenbond. Dit was voor Roompot aanleiding om het onderzoek ter discussie te stellen, allerlei eisen op tafel te leggen en naar de rechter te stappen.

De reactie van Roompot:

Roompot Vakanties heeft een kort geding aangespannen tegen de Consumentenbond, omdat deze weigerde informatie te geven over de onderzoeksmethode die het gebruikte in een onderzoek naar de schoonmaak van vakantiehuisjes en de manier waarop de resultaten tot stand zijn gekomen. Tijdens het kort geding is deze informatie alsnog verstrekt. Vandaag oordeelde de rechtbank in Den Haag dan ook dat Roompot met de ter zitting verstrekte informatie in staat is om op de bevindingen van de Consumentenbond te reageren. Roompot betreurt het dat hiervoor een gang naar de rechter noodzakelijk was. Roompot Vakanties heeft begin januari kennisgenomen van een onderzoek dat de Consumentenbond in november 2017 heeft laten uitvoeren naar de schoonmaak van dertig vakantiehuisjes, waaronder ook vijf huisjes in parken van Roompot Vakanties en vijf huisjes van Hogenboom Vakantieparken, onderdeel van Roompot. Roompot-woordvoerder Marc Volleman: “Roompot heeft meer dan 12.000 objecten in verhuur die gemiddeld met een 8 beoordeeld worden door de gasten. Dit is een cijfer waar Roompot trots op is. Er is echter altijd ruimte voor verbetering en daarom juicht Roompot onafhankelijk en deskundig consumentenonderzoek toe. Mits zorgvuldig uitgevoerd en goed onderbouwd houden dit soort onderzoeken ons bedrijf en onze medewerkers scherp. Dit komt de gastbeleving altijd ten goede.” Onafhankelijk onderzoeksbureau Een schoon huisje is een belangrijk aspect bij het oordeel van gasten. Roompot werkt daarom samen met CSU, één van de best gekwalificeerde schoonmaakorganisaties in de markt en winnaar van de European Cleaning Award 2017. CSU voert met grote regelmaat zelf inspecties uit en daarnaast laat Roompot Vakanties sinds drie jaar het schoonmaakwerk op sommige parken ook controleren door een extern gespecialiseerd en onafhankelijk onderzoeksbureau, bureau Van der Meijden. “Service en schoonmaak blijven echter mensenwerk en met een aantal van wekelijks duizenden schoongemaakte vakantiehuizen kan er altijd wel eens wat misgaan”, aldus Marc Volleman. “Roompot zal dan ook de ingezette koers van kwaliteitsverbetering nóg scherper in de gaten houden om zo de gastbeleving verder te optimaliseren.”