Jaarlijks presenteert de Duitse ADAC een lijst met campings die aan de hoogste eisen voldoen. Dit jaar staan er 17 Nederlandse campings op de lijst. Dat is er eentje meer dan vorig jaar. De nieuwkomer is Camping de Krim in De Cocksdorp. Bij de ANWB is het aantal Nederlandse Topcampings met eentje gekrompen naar 47. Jaarlijks presenteert de Duitse ADAC een lijst met campings die aan de hoogste eisen voldoen. Dit jaar staan er 17 Nederlandse campings op de lijst. Dat is er eentje meer dan vorig jaar. De nieuwkomer is Camping de Krim in De Cocksdorp. Bij de ANWB is het aantal Nederlandse Topcampings met eentje gekrompen naar 47.

Zie ook ons artikel van vorig jaar: Campingbeoordeling van ANWB en ADAC groeit uit elkaar [caption id="attachment_53056" align="alignright" width="300"] Spelen op camping de Beerze Bulten (zowel ADAC Superplatz als ANWB Topcamping in 2018)[/caption] In een persbericht van Beerze Bulten wordt uitgelegd wat het belang is van een Superplatz notering: "De gekwalificeerde inspecteurs van ADAC, vergelijkbaar met de ANWB in Nederland, beoordelen de campings met een 5-sterren-systeem en worden beoordeeld op tien verschillende criteria. Enkele voorbeelden hiervan zijn het aantal en de kwaliteit van de sanitaire voorzieningen, de grootte, uitstraling en het onderhoud van de kampeerplaatsen, aanbod van winkels, restaurants en de recreatie mogelijkheden. De beoordelingscriteria van ADAC zijn streng te noemen en worden regelmatig aangepast aan de huidige trends en ontwikkelingen. De door de ADAC verkozen Superplatz campings worden prominent vermeld in de ADAC campinggids en op de website van ADAC. Deze gids wordt door veel kampeerders uit Europa ook wel ‘Der Camperbibel’ genoemd en is een belangrijke leidraad om een camping uit te zoeken." De complete lijst met ADAC Superplatze in Nederland ziet er nu als volgt uit:

 1. Ardoer Camping Westhove Aagtekerke
 2. Ardoer Camping Julianahoeve Renesse
 3. Camping De Kleine Wolf Stegeren
 4. Camping TerSpegelt Eersel
 5. Camping De Paal Bergeijk
 6. Camping De Papillon Denekamp
 7. Camping De Wildhoeve Emst
 8. Camping De Leistert Roggel
 9. Landal Esonstad Anjum
 10. Marveld Recreatie Groenlo
 11. Vakantiecentrum De Fruithof Klijndijk
 12. Vakantiepark De Twee Bruggen Winterswijk Miste
 13. Vakantiepark Hunzedal Borger
 14. Vrijetijdspark Beerze Bulten Beerze
 15. Vakantiepark Leukermeer Well
 16. Recreatiecentrum De Schatberg Sevenum
 17. Camping De Krim in De Cocksdorp

Meer informatie: https://campingfuehrer.adac.de/campingfuehrer 180 ANWB Top campings in 2018 De ANWB maakte in december de lijst met ANWB Topcampings al bekend. Precies 180 campings in Europa mogen zich ANWB Top camping 2018 noemen. Van de 180 liggen er liefst 47 in Nederland. Daarvan zijn er vijf nieuw in de lijst. ANWB Top camping is het predicaat voor campings die de maximale score van 5 sterren halen bij de ANWB campinginspectie. Deze campings behoren tot de beste campings van Europa en blinken uit in kwaliteit. Meer informatie: www.anwb.nl