In november organiseerde de Koos Konijn Foundation de ontwerpwedstrijd ‘Ontwerp het vakantiehuis van je dromen’. Deze foundation is een initiatief van Roompot Vakanties en zet zich in voor het geluk en zorgeloos plezier van kinderen. Het winnende ontwerp is 13 december uitgeroepen en wordt ook daadwerkelijk gebouwd. Pretwerk sprak met Marc Volleman van Roompot over het succes van de wedstrijd. In november organiseerde de Koos Konijn Foundation de ontwerpwedstrijd ‘Ontwerp het vakantiehuis van je dromen’. Deze foundation is een initiatief van Roompot Vakanties en zet zich in voor het geluk en zorgeloos plezier van kinderen. Het winnende ontwerp is 13 december uitgeroepen en wordt ook daadwerkelijk gebouwd. Pretwerk sprak met Marc Volleman van Roompot over het succes van de wedstrijd.

[caption id="attachment_52738" align="alignright" width="300"] De prijsuitreiking op school door dhr. Volleman[/caption]

Een landelijke ontwerpwedstrijd

In totaal deden ruim tachtig scholen en tweeduizend basisschoolleerlingen uit heel Nederland mee aan de competitie waarbij ze het vakantiehuis van hun dromen mochten ontwerpen. In het winnende model kunnen straks jaarlijks ruim duizend gezinnen die te kampen hebben met ziekte of financiële problemen gratis op vakantie. “Het is prachtig om te zien dat zoveel scholen en leerlingen dit zo enthousiast hebben opgepakt” aldus Marc Volleman, Roompot Vakanties woordvoerder en mede-initiatiefnemer van het project. “We kregen veel positieve reacties van leerlingen én leerkrachten. Ze vonden het niet alleen heel leuk om te doen, maar ook erg nuttig. Leerlingen groeiden meer naar elkaar toe en leerden hun eigen talenten beter kennen. Het maatschappelijke doel is het neerzetten van een vakantiehuis voor gezinnen in een moeilijke periode, maar die creativiteit en het teamwerk bij  de leerlingen gaf het nog iets extra’s.”

Stemmen via Facebook

Vrijdag 24 november zijn er drie ontwerpen gekozen voor de finaleronde. Via de Facebookpagina van Roompot Vakanties kon er vervolgens gestemd worden op de drie gekozen ontwerpen. Massaal werd er gestemd. Deze publieksstemmen werden meegenomen in het totale oordeel van de jury. De jury bestond uit Wim Hofman, kinderboekenschrijver en illustrator (Winnaar Gouden Griffel, de Max Velthuijsprijs), Marcel de Graaff van Maat Chalets uit Sliedrecht, Michel en Ard Flipse (RoosRos Architecten uit Goes) én Monique Smit (zangeres en presentatrice) en stond onder leiding van Jurgen van Cutsem – CEO van Roompot. De jury was erg onder de indruk van alle creatieve tekeningen, foto’s, filmpjes en maquettes. De jury beoordeelde de inzendingen op creativiteit, vormgeving, materiaal en afwerking. Natuurlijk was het ook belangrijk dat het ‘Vakantiehuis van je dromen’ ook echt gerealiseerd kan worden. [caption id="attachment_52731" align="alignleft" width="300"] Knutselen aan het droomhuis[/caption] [caption id="attachment_52736" align="alignright" width="300"] De vakjury van de ontwerpwedstrijd[/caption]

Droomhuis leerlingen De Kirreweie wordt echt gebouwd

De winnaar van de ontwerpwedstrijd werd 13 december bekend gemaakt. De leerlingen uit groep 8 van basisschool De Kirreweie uit het Zeeuwse Burgh-Haamstede mogen zich de beste droomhuis-ontwerpers van het land noemen De jonge ontwerpers bedachten een soort boomhut. Door de woning op palen te zetten is er een speelparadijs onder het huis gecreëerd, zodat bij slecht weer nog steeds buiten kan worden gespeeld. Daarnaast is het huis geschikt voor alle mensen die vakantie willen vieren doordat er geen drempels of trappen in zitten: alles is gelijkvloers en de voordeur wordt bereikt middels een loopbrug. Ook hebben ze zo duurzaam mogelijk gewerkt, iets dat ook in de ontwerpfase belangrijk werd geacht: de klas ging zelf op pad om hout te sprokkelen voor de palen. De winnaars kregen in de klas een beker overhandigd en wonnen een volledig verzorgd feest inclusief dj, eten, drinken, activiteiten en vervoer, op één van de vakantieparken van Roompot Vakanties. Ook mogen de kinderen een gezin nomineren dat als eerste het toekomstige goededoelenhuis mag uittesten. Het winnende ontwerp wordt medio 2018 gerealiseerd op vakantiepark Hunzedal in het Drentse Borger.  [caption id="attachment_52735" align="alignleft" width="300"] Het winnende ontwerp[/caption] [caption id="attachment_52732" align="alignright" width="300"] Ontwerp van finalist, Basisschool Het Samenspel in Wolphaartsdijk[/caption]

Het succes van de ontwerpwedstrijd

De ontwerpwedstrijd kreeg zowel landelijk als lokaal de nodige media-aandacht. Daarbij zorgde de creatieve en leerzame inslag van de wedstrijd voor veel enthousiasme bij ruim 80 scholen verdeeld over het hele land. Een sterk staaltje betekenismarketing van Roompot Vakanties. Pretwerk sprak hierover met dhr. Volleman en stelde de volgende vragen:

Welke uitdagingen zie je om het winnende ontwerp om te zetten naar een goed bouwplan?

“Er ligt hier zeker een uitdaging, maar het is wel haalbaar. In de jury zaten ook een architect en een ontwikkelaar om de haalbaarheid te beoordelen. Daarnaast wisten de kinderen ook dat hetgeen ze ontwierpen ook realistisch moest zijn. Dit gaf ze natuurlijk ook weer een uitdaging en zorgde voor de nodige discussies onderling, met ouders en met de meesters en juffen.”

Zijn er opvallende conclusies die jullie uit de ontwerpwedstrijd kunnen trekken?

“Het was opmerkelijk om te zien dat nagenoeg alle ontwerpen het ‘buiten spelen’ centraal stelden. In ons digitale tijdperk met tablets en mobiele telefoons verwachtten we ontwerpen met gamerooms of andere digitale entertainment-ideeën, maar niets was minder waar. In de ontwerpen van de kinderen voerden klimmen, klauteren en glijden de boventoon.”

Hoe hebben jullie de scholen gevonden?

“De meeste scholen zijn persoonlijk aangeschreven en ook via de media hebben we  scholen kunnen bereiken. Uiteraard moesten de scholen zelf bepalen of het in hun lesprogramma paste. Uiteindelijk hebben er bijna negentig scholen deelgenomen verdeeld over het hele land, van Friesland tot Limburg. Het is puur toeval dat een school uit Zeeland er met de winst vandoor is gegaan.”

Kan het winnende ontwerp straks ook geboekt worden door reguliere Roompot gasten?

“Nee, absoluut niet. Het goededoelenhuis staat ter volledige maatschappelijke beschikking. Het is alleen voor gezinnen waarbij het niet zo zelfsprekend is om op vakantie te gaan. Samen genieten zonder zorgen, dat is waar de Koos Konijn Foundation voor staat. De foundation zet zich op meerdere manieren in om het geluk van kinderen tussen de 0 en 12 jaar te vergroten. Overnachten in een droomhuis is daar één van.”

Hoe bepalen jullie welke gezinnen in aanmerking komen voor een verblijf?

“Dit doen we met behulp van externe hulporganisaties, bijvoorbeeld Nationaal Fonds Kinderhulp en kinderziekenhuizen. In mei 2017 openden wij ons eerste eigen Koos Konijn Foundation Vakantiehuis in Weert. Die ervaring nemen we mee voor het nieuw te realiseren droomhuis in Drenthe.“

Krijgt de wedstrijd volgend jaar een vervolg?

“Door alle positieve reacties, prachtige inzendingen en het mooie resultaat willen we de ontwerpwedstrijd in de toekomst absoluut nog eens organiseren. Echter zal dit niet volgend jaar al zijn. We willen graag het unieke karakter bewaren en om dit te doen zal er iets meer tijd overheen gaan. Wellicht over een paar jaar.” Met dank aan: Laurens Taekema, oprichter van Parkvakanties. Parkvakanties is dé vakantiepark-specialist van Nederland.