Kerstmarkten krijgen een steeds belangrijker functie. Bovendien worden ze in steeds meer Europese steden georganiseerd. Dit jaar wordt voor het eerst een Europese verkiezing 'The European Capital of Christmas' georganiseerd, ondersteund door het Europees Parklement. In Nederland organiseert Kerstmarkten.nl al enkele jaren een verkiezing van de beste kerstmarkten in Nederland, België en Duitsland. Kerstmarkten krijgen een steeds belangrijker functie. Bovendien worden ze in steeds meer Europese steden georganiseerd. Dit jaar wordt voor het eerst een Europese verkiezing 'The European Capital of Christmas' georganiseerd, ondersteund door het Europees Parklement. In Nederland organiseert Kerstmarkten.nl al enkele jaren een verkiezing van de beste kerstmarkten in Nederland, België en Duitsland.

Met de nieuwe Europese Award uitreiking worden de mooiste kerstmarkttradities in Europese landen in de spotlights gezet. De 'European Capital of Christmas' is ook bedoeld als een impuls om de kerstmarkten nog aantrekkelijker te maken voor internationaal toerisme. Voor de EU is het een belang omdat kerstmarkten geld en werkgelegenheid opleveren voor een stad/bestemming. Ook worden de culturele items in een stad nog eens benadrukt tijdens een kerstmarkt. Dat netwerk wordt in 2018 verder uitgewerkt en gestalte gegeven. Trends en ontwikkelingen De Kerstmarkt Award in Nederland is een initiatief van Verkeersbureaus.info en kerstmarkten.nl. We vroegen initiatiefnemer Patrick Mulder naar de trends en ontwikkelingen die hij signaleert rondom kerstmarkten dit jaar...

  • Verbreding van het aanbod "Ik zie dat Kerstmarkten een steeds breder publiek willen trekken. Er wordt meer geboden dan alleen eten en de geijkte cadeaus voor onder de boom. De schaatsbaan van Leiden bij de drijvende kerstmarkt is daar een goed voorbeeld van, plezier voor jong en oud. Parades zijn ook een trend en erg geliefd bij het publiek. Valkenburg is bekend om zijn Christmas Parade, met dit jaar als thema 'Christmas Fairytales'."
  • Logistiek en parkeren "Veel Duitse kerstmarkten zoals Münster zijn zich bewust van de grote aantrekkingskracht en zorgen voor goede parkeergelegenheid aan de rand van het centrum en pendelbussen die de bezoekers comfortabel naar de markten brengen."
  • Veiligheid "(toegangs)Beveiliging is ook een actueel thema. Sommige kerstmarkten, zoals die in Toronto, zitten op een afgesloten terrein en vragen een kleine bijdrage waarvan de beveiliging wordt betaald. Dat geeft bezoekers een veiliger gevoel. Bij andere kerstmarkten worden betonnen blokken geplaatst, die vervolgens weer een vrolijk kerstkleurtje krijgen en daarmee bijdragen aan het feestgevoel. De verschrikkelijke aanslag van vorig jaar in Berlijn heeft veel organisatoren gedwongen dit mee te nemen in hun draaiboek."

met dank aan: Patrick Mulder van Verkeersbureaus.info Dit jaar organiseren zij de Kerstmarkt Award voor de 3e keer. Nieuw dit jaar is dat er 3 Award worden vergeven; 1 voor de beste Nederlandse, Duitse en Belgische kerstmarkt. De Award worden uitgereikt tijdens de 2e Vakdag op de Vakantiebeurs in Utrecht op woensdag 10 januari. Kerstmarkten kunnen nog steeds meedoen en zichzelf aanmelden op http://verkeersbureaus.info/go/kerstmarktaward/. Hier staat een complete mediakit en instructies hoe ze gratis mee kunnen doen. Zelfs het versturen van een mailing via de mediakanalen van kerstmarkten.nl behoort tot de mogelijkheden.