Op 1 april van dit jaar is het Vlaamse Logiesdecreet in werking getreden. Uit de eerste evaluatie blijkt dat 80% van de aangemelde logiesaccommodaties zich ook vrijwillig aanmeldt voor de sterrenclassificatie. Het nieuwe logiesdecreet vereenvoudigt de administratieve regels voor wie toeristen tegen betaling laat overnachten. Op 1 april van dit jaar is het Vlaamse Logiesdecreet in werking getreden. Uit de eerste evaluatie blijkt dat 80% van de aangemelde logiesaccommodaties zich ook vrijwillig aanmeldt voor de sterrenclassificatie. Het nieuwe logiesdecreet vereenvoudigt de administratieve regels voor wie toeristen tegen betaling laat overnachten.

[caption id="attachment_52469" align="alignright" width="300"] indoor camping Gent[/caption]Het logiesdecreet kort samengevat Elk toeristisch logies waar je mensen tegen betaling te slapen legt, moet voldoen aan dezelfde zeven basisnormen inzake brandveiligheid en kwaliteit. Het maakt niet uit of het om een professionele uitbating of bijverdienste gaat en of het logies rechtstreeks wordt aangeboden of via tussenpersonen of een internetplatform. Het logiesdecreet verdeelt het logiesaanbod in twee categorieën: kamergebonden logies en terreingebonden logies. Elk met een beperkt aantal algemene exploitatienormen. Voldoet jouw logies aan de voorwaarden van één van de twee categorieën, dan mag je het uitbaten als 'logies'. Als uitbater kies je zelf welke categorie, in functie van de kenmerken van je logies. Een tussenstand, 8 maanden na de lancering van het 'nieuwe' logiesdecreet:

  • Ondertussen tellen we 21 358 aangemelde logies in het Vlaams gewest.
  • 1 597 hiervan zijn nieuwe aanmeldingen.
  • Naast de 3 100 logies die nog vergund zijn volgens het vorige logiesdecreet, kozen al 702 uitbaters voor een vrijwillige erkenning.
  • Bijna 80% van de uitbaters van een erkend logies koos ook voor een sterrenclassificatie.

Meer informatie: www.toerismevlaanderen.be