Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts investeert via Toerisme Vlaanderen 4,5 miljoen euro extra in hefboomprojecten rond de Vlaamse Meesters. Zes nieuwe projecten moeten de erfenis van de Vlaamse Meesters doen opleven in Vlaanderen en toeristen uit de hele wereld naar de bakermat van Bruegel, Bouts en Brouwer lokken. De Vlaamse Meesters zijn een sterke troef die een breed publiek uit de hele wereld moet verleiden tot een bezoekje aan Vlaanderen. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts investeert via Toerisme Vlaanderen 4,5 miljoen euro extra in hefboomprojecten rond de Vlaamse Meesters. Zes nieuwe projecten moeten de erfenis van de Vlaamse Meesters doen opleven in Vlaanderen en toeristen uit de hele wereld naar de bakermat van Bruegel, Bouts en Brouwer lokken. De Vlaamse Meesters zijn een sterke troef die een breed publiek uit de hele wereld moet verleiden tot een bezoekje aan Vlaanderen.

Nog te weinig mensen in binnen- en buitenland beseffen wat Vlaanderen allemaal te bieden heeft op het vlak van kunst en cultuur. Met het project rond Vlaamse Meesters wil Toerisme Vlaanderen daar de komende jaren wat aan doen. In 2018 staat Rubens centraal, in 2019 worden de schijnwerpers op Bruegel gericht en in 2020 ligt de focus op Van Eyck. Vorig jaar maakte Vlaams minister van Toerisme Weyts al 22 miljoen euro vrij voor projecten rond Vlaamse Meesters. Nu komt daar nog eens 4,5 miljoen euro bovenop. De jury koos voor grotere toeristische projecten, die een maximaal effect kunnen hebben. Projecten met schaal en uitstraling kunnen de toeristische beleving naar een nog hoger niveau tillen. Het moeten moderne projecten zijn, met internationale allure, die een breed publiek aanspreken uit buiten- én binnenland. Want ook de Vlamingen zelf zijn de ideale ambassadeurs om buitenlandse bezoekers te enthousiasmeren voor de Vlaamse Meesters. De zes projecten die profiteren van de extra financiele impuls:

  1. The Bruegel Experience in Brussel (€ 1.603.198, 60% van de totale investeringskost)
  2. Blik van Bruegel: reconstructie van een landschap in Dilbeek (€ 766.387, 60% van de totale kost)
  3. Back to Bruegel. Experience the 16th century in 3D in Brussel (€ 565.067, 60% van de totale kost)
  4. Feast of fools. Bruegel herontdekt, Kasteel van Gaasbeek in Lennik (€ 572.700, 60% van de totale kost)
  5. Beleef het laatste avondmaal. Beleef Bouts in Leuven (€ 568.674)
  6. Adriaen Brouwer in Oudenaarde (€ 476.345)

Het opzet blijft trouwens niet beperkt tot Vlaamse kunstenaars uit een ver verleden. Ook hedendaagse Vlaamse Meesters komen aan bod, net als Vlaams vakmanschap in andere domeinen: Vlaamse Meesters achter het fornuis, in de mode, de bierwereld. Bron en meer informatie: www.toerismevlaanderen.be