Deze zomer werd het vijfde jaar van De Buurtcamping gevierd. Wat in 2013 begon met één Buurtcamping in het Amsterdamse Oosterpark, is inmiddels uitgegroeid tot een succesvol initiatief met deze zomer 13 campings door heel Nederland. Hier maken nieuwe doelgroepen kennis met het fenomeen kamperen. Deze zomer werd het vijfde jaar van De Buurtcamping gevierd. Wat in 2013 begon met één Buurtcamping in het Amsterdamse Oosterpark, is inmiddels uitgegroeid tot een succesvol initiatief met deze zomer 13 campings door heel Nederland. Hier maken nieuwe doelgroepen kennis met het fenomeen kamperen.

In grote steden en kleinere plaatsen werden parken omgetoverd tot gemoedelijke campings waar meer dan 2.000 buren van alle leeftijden en achtergronden elkaar leerden kennen. [gallery link="file" columns="2" size="medium" ids="50677,50678,50679,50680,50681,50682"] 'Iedereen leeft in zijn of haar eigen bubbel en komt daardoor niet in contact met mensen uit andere groepen. Social media draagt hier alleen maar aan bij. Hierdoor praat men vaker over elkaar dan met elkaar en ontstaan er allerlei vooroordelen. Terwijl we allemaal veel meer gemeen hebben dan we denken! Op De Buurtcamping zitten we een weekend allemaal samen in één gemoedelijke campingbubbel, verdwijnen al die verschillen en ontstaan gemakkelijk nieuwe ontmoetingen.' Initiatiefnemer Roderik Schaepman. 5 jaar bijzondere ontmoetingen De Buurtcamping slaagt er al 5 jaar in om groepen die elkaar normaal niet zo snel ontmoeten met elkaar in contact te brengen. Van een vluchtelingengezin tot een alleenstaande oudere en van een yuppenstel tot een bijstandsmoeder met 2 kinderen: allemaal leven ze één weekend gemoedelijk samen en ontmoeten elkaar op De Buurtcamping. Iedereen is gelijk op de camping en zo worden kloven in de samenleving overbrugd. De eerste cijfers van dit jaar wijzen uit dat de kampeerders gemiddeld 14 nieuwe mensen ontmoetten. Een kampeerder op De Buurtcamping Rembrandtpark illustreerde dit: 'Uiteindelijk zaten we met allemaal (on)bekenden samen voor hun tent een drankje te drinken. Een gezellig buurtgevoel!' 87% van de kampeerders heeft mensen ontmoet die ze in het dagelijks leven niet zo snel zou ontmoeten. 'Ik heb met iemand gesproken die vroeger Skinhead was en daar veel van had geleerd. Eigenlijk was iedere ontmoeting bijzonder, want jonger of ouder, arm of rijk: we hadden altijd iets met elkaar gemeen', aldus een andere kampeerder. Op De Buurtcamping Zuiderpark vertelde een gezin: 'Dit is onze enige vakantie en wij zouden willen dat De Buurtcamping een week duurt, we zijn hier helemaal heppie de peppie.' Voor 21% van de kampeerders is het kampeerweekend op De Buurtcamping de enige vakantie.

De Buurtcamping: kom je ook kamperen in 2017? from De Buurtcamping on Vimeo.

Samen maken we De Buurtcamping

De Buurtcamping wordt georganiseerd door buurtbewoners en -organisaties. Stichting De Buurtcamping ondersteunt en begeleidt bewoners bij de organisatie van hun eigen Buurtcamping. De droom van de stichting is om over een paar jaar heel Nederland samen te laten kamperen. Meer informatie: www.debuurtcamping.nl