We wensen het voor ons zelf, maar we (de ondernemers in de zaal) wensen het ook voor hun medewerkers, geluk! Maurits Bruel vraagt ons tijdens de MKB-Noord middag, wat we belangrijker vinden: "Succes of geluk?" Maar kun je geluk wel afdwingen? En als dat zo zou zijn, is er ergens ook een geheim recept? Wat brengt het, een gelukkige medewerker? We wensen het voor ons zelf, maar we (de ondernemers in de zaal) wensen het ook voor hun medewerkers, geluk! Maurits Bruel vraagt ons tijdens de MKB-Noord middag, wat we belangrijker vinden: "Succes of geluk?" Maar kun je geluk wel afdwingen? En als dat zo zou zijn, is er ergens ook een geheim recept? Wat brengt het, een gelukkige medewerker?

Allemaal vragen die we ons afvragen, zeker nu Maurits ons gaat vertellen over de geluksfabriek! Hij is expert in gelukkige, bevlogen teams. En wie wil dat nu niet? Want een gelukkige medewerker, dat heeft o.a. de volgende voordelen:

 • werkt harder
 • maakt meer winst
 • werkt beter samen
 • trekt meer gasten aan
 • zijn creatiever
 • nemen betere beslissingen
 • leren sneller

Kortom, er kleven grote voordelen aan gelukkige medewerkers. En wie wil dat nu niet? Maar een geheim recept is er niet. Toch zijn er een aantal zaken die je als ondernemer kunt doen om iets te sturen op gelukkige medewerkers. Daarvoor is het 'team canvas' ontwikkeld. Maurits neemt ons in een korte tijd mee naar de stappen die genomen worden bij dit 'team canvas'. Hoe kunnen we onze medewerkers binden en boeien. Want op dat niveau kunnen we zelf enige sturing geven aan het portie geluk dat we onze medewerkers gunnen. Hoe gaan we onze medewerker binden? Hij wil 'gegrepen' worden door onze missie en visie. Hij waardeert de wijze waarop wij met onze camping in het leven staan. We hanteren ongeveer dezelfde idealen, waarden en normen. Het 'boeien' bevindt zich op een ander niveau; wat hebben we aan elkaar? Hoe kunnen we elkaar versterken? Hoe kan ik mijn kennis & kunde hier optimaal inzetten? Daarna gaan we op zoek naar wat voor type leider we zijn:

 • Visionair
 • manager
 • idealist
 • specialist

Wat denken we zelf? En wat zullen onze medewerkers denken? Wat heeft onze organisatie nodig? Het zijn immers telkens andere 'bloedgroepen'. Welke soort mensen heb ik in mijn team? Welke 'bloedgroepen' zijn dat? Als je een mooi, gebalanceerd team hebt, dan heb je een heel divers team. Dat wil niet zeggen dat het altijd makkelijk gaat. De weg naar geluk is niet perse een blije weg. Daar kwamen we al snel achter toen we na de presentatie zelf aan het werk werden gezet. Het bleef nog lang onrustig. ook toen ik alweer in de auto zat. Het mooie van inspirerende presentaties en boeken is, dat ze je een andere kijk, een ander perspectief bieden. Een opening om weer een onderdeel van onze camping nog net iets beter te krijgen. Ik heb het canvas erbij gepakt. En zoals dat vaak gaat met simpel ogende dingen, het is verdomd lastig om echt de kern van de zaak beet te kunnen pakken. Zeker als het zo druk is als hier nu. Het regent reserveringen (gelukkig) en me langer dan 20 minuten op iets vol kunnen focussen, dat zit er niet in. Mooie stof voor de winter schat ik zo! Maar het intenties van het 'team canvas' heb ik dan alvast maar mooi in mijn bagage; inclusief de mooie achtergrond presentatie. Heb jij zijn boek al gelezen? (De Geluksfabriek - Maurits Bruel) En welke stappen heb jij toen gemaakt? We zijn benieuwd, wees welkom, de polletjes, Watersportcamping Heeg.