De meteorologen van het KNMI registreren steeds meer zomerse dagen in Nederland. We mogen nu op 26 zomerse dagen rekenen waarvan gemiddeld 4 in het voorjaar. Sinds de periode 1951-1980 zijn er gemiddeld 10 zomerse dagen bijgekomen waarvan 2 in het voorjaar. Dat heeft consequenties in recreatievoorzieningen die afhankelijk zijn van mooi weer. De meteorologen van het KNMI registreren steeds meer zomerse dagen in Nederland. We mogen nu op 26 zomerse dagen rekenen waarvan gemiddeld 4 in het voorjaar. Sinds de periode 1951-1980 zijn er gemiddeld 10 zomerse dagen bijgekomen waarvan 2 in het voorjaar. Dat heeft consequenties in recreatievoorzieningen die afhankelijk zijn van mooi weer.

[caption id="attachment_49632" align="alignright" width="300"] Dino Splash in Plopsa Coo[/caption] Grotere investeringen in outdoor waterattracties De gemiddelde maximumtemperatuur is de afgelopen jaren met ruim 1 graad toegenomen. Het KNMI wijst de wereldwijde klimaatverandering aan als oorzaak van de gewijzigde statistieken in Nederland. Veel investeringen in buitenrecreatie, zoals bijvoorbeeld buitenzwembaden en waterparken, gaan nog altijd uit van de oude cijfers. De afgelopen jaren is er in Nederland al flink geinvesteerd in attracties die afhankelijk zijn van mooi weer. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de waterparken van Avonturenpark Hellendoorn (Slidepark), attractiepark Slagharen (Aqua Mexicana), het Belgische Plopsa Coo (Dino Splash) en Bosbad Hoeven (Splesj). Bij het Dolfinarium in Harderwijk ligt ook al een plan klaar om een nieuw outdoor waterpark te ontwikkelen. De verandering in klimaat heeft nog meer gevolgen...

  • Op zeer zonnige dagen is de kracht van de zon, gemeten in UV, een factor om rekening mee te houden. Het is inmiddels wel aangetoond dat teveel zon schadelijke gevolgen heeft voor de huid. Recreanten kunnen zichzelf beschermen met zonnebrand. Ondernemers in recreatie en horeca kunnen een bijdrage leveren aan de bescherming tegen de zon door zonneschermen te plaatsen boven speel- en zitgelegenheden.
  • De warmere weersomstandigheden zorgen er voor dat planten, dieren en ziektes die voorheen niet konden gedijen in Nederland, steeds vaker voorkomen. Het KNMI noemt de eikenprocesierups als voorbeeld van een soort die steeds vaker voorkomt.

Zie ook: KNMI: Meer zomerse dagen door klimaatverandering KNMI: Snel verbrand door sterke zonkracht