Op 1 april gaat de zone 'BatensteinBuiten' bij Zwembad Batenstein weer open. Het is de grootste spetter-, sport- en speelplaats in Woerden. Er is gekozen voor een vrij toegankelijk buitengebied, waardoor de kosten moeten worden gedekt door alternatieve inkomstenbronnen. Het eerste jaar (2016) was een groot succes, met ruim 10.000 bezoekers. Nieuw dit jaar is een sportplein met mogelijkheden voor onder meer bootcamp, calisthenics en freerunning. Op 1 april gaat de zone 'BatensteinBuiten' bij Zwembad Batenstein weer open. Het is de grootste spetter-, sport- en speelplaats in Woerden. Er is gekozen voor een vrij toegankelijk buitengebied, waardoor de kosten moeten worden gedekt door alternatieve inkomstenbronnen. Het eerste jaar (2016) was een groot succes, met ruim 10.000 bezoekers. Nieuw dit jaar is een sportplein met mogelijkheden voor onder meer bootcamp, calisthenics en freerunning.Horeca als verdienmodel centraal

Batenstein is een zwembad, dat geëxploiteerd wordt door WoerdenSport; een stichting zonder winstoogmerk, waar wel degelijk gelet wordt op de financiën. Een goed lopende horeca is binnen dit concept nodig om een deel van de exploitatiekosten te dekken. Dat was dan ook het eerste onderdeel van het project dat werd aangepakt. Voorzitter Jac Eekhof: “Voorheen hadden we hier een horecavoorziening die kon worden omschreven als ‘basic kantine’. Die hebben we met een kwaliteitsslag veel aantrekkelijker gemaakt. De menukaart werd aangepakt en er werden gezellige zitjes gecreëerd, o.a. op het terras. Van het personeel werd een omslag gevraagd naar méér gastgerichtheid. De horeca is niet alleen bedoeld voor de buiten-speelzone, maar bijvoorbeeld ook voor ouders die hun kind naar zwemles brengen. De raamwand kijkt uit op het binnenzwembad.” [gallery link="file" columns="2" size="medium" ids="48778,48779"] Naast de horeca, die vooral bijdraagt in de exploitatiekosten, werden er natuurlijk ook flink wat kosten gemaakt voor de aanleg van het hele terrein. Ook hier stond WoerdenSport er niet alleen voor. Diverse speeltoestellen en attracties worden gesponsord; vooral door het lokale bedrijfsleven. Die krijgen daar dan een reclamebordje en veel goodwill voor terug. Totaalconcept Het ontwerp en de inrichting van het buitengebied volgde al vrij snel daarna. De ontwikkeling heeft grotendeels gelijk op gelopen met de herinrichting van de horeca. Een belangrijk deel van het inrichten van het buitengebied was het creëren van een speelplaats voor kinderen tot 12 jaar. De grote trekpleister binnen deze speelzone is het Spraypark. Volgens Edo Gabes (VrienDD Buitenruimte) kun je het spraypark niet volledig los zien van het totaalconcept: Het gaat om balans en diversiteit voor kinderen. “Kinderen willen immers springen, klauteren, in zand spelen, schommelen, klimmen en balanceren. Steeds weer wat anders. Zodoende hebben ook de andere speeltoestellen een rol in de variëteit die deze speelzone biedt.” [gallery link="file" size="medium" ids="48780,48781,48782"] Zones en doelgroepen Het 8500 m2 grote BatensteinBuiten is één geheel, maar kent wel diverse zones.

  • • Via het grote restaurant en terras komt iedereen binnen.
  • • Het eerste speelveld is bedoeld voor de wat jongere kinderen. Vanaf het terras hebben de ouders zicht op de zand speeltuin. De eyecatcher van deze zone is het Spraypark (waterspeelplaats) die zowel op mooie als minder mooie dagen wordt gebruikt. Gabes: ‘”Spelen met zand en water trekt altijd!”. Klim- en klautertoestellen – deels in het zand – zorgen voor flink wat speelcapaciteit.
  • • In de zand speelplaats is er ook ruimte gemaakt voor een hut waar verjaardagsfeestjes in gehouden kunnen worden.
  • • Achter de zone voor de allerkleinsten is een avontuurlijker gebied ingericht. De Airtrampoline is op aanraden van Menno Roozendaal (accountmanager van dit project) opgenomen in de plannen: “Vrijwel altijd een succesnummer, en bedoeld om samen spelen te stimuleren.” Ook de kabelbaan past in een gebied dat uitdaging moet bieden voor de iets oudere kinderen. Gabes: “Speeltoestellen zijn bedoeld voor de leeftijdscategorie tot 12 jaar. Oudere kinderen voelen zich te oud voor speeltoestellen en willen de uitdaging van de midgetgolf en straks het free Run Parkour.”
  • • In het achterveld zijn familie-activiteiten en sportieve uitdagingen in het ontwerp opgenomen. De midgetgolfbaan is kleurrijk en biedt een activiteit die je met de familie kunt doen of een kinderfeestje bijzonder maakt. Er wordt nog gebouwd aan een free-run parcours. Het ontwerp hiervan is gemaakt in samenwerking met de plaatselijke Freerun vereniging FSS.
  • • Tot slot is er nog specifiek rekening gehouden met activiteiten voor de ‘doelgroep op leeftijd’. Voor hen zijn het grote schaakbord en de koersbalvelden bedacht. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat deze oudere groep de weg naar Batenstein Buiten nog niet massaal heeft gevonden.

[gallery link="file" columns="2" size="medium" ids="48783,48784"] Nieuw sportplein Nieuw dit jaar is een sportplein met mogelijkheden voor onder meer bootcamp, calisthenics en freerunning. Calisthenics en freerunning zijn dé hits van de laatste jaren. Calisthenics is het in de buitenlucht uitvoeren van fitnessoefeningen met je eigen lichaamsgewicht. Bij freerunning wordt op een gymnastische en creatieve manier over obstakels gesprongen. Manager Robert Lander (WoerdenSport Zwembaden B.V.): ‘Met name jongeren spreekt nieuwe beweegvormen zoals calisthenics en freerunning erg aan, dus we zijn heel blij dat we een hier een plek voor hebben gevonden. Ook liefhebbers van bootcamp, een sport voor een wat bredere doelgroep, kunnen nu bij ons terecht. Het sportplein is daarmee een geweldige toevoeging aan ons aanbod en zorgt voor een mooie balans tussen sport en spel in BatensteinBuiten’. Op de openingsdag wordt een demo gegeven van sporten die op het sportplein kunnen worden beoefend. Sociale doelstelling Voor het stichtingsbestuur van Batenstein staat de sociale doelstelling van het recreatiecomplex centraal; toegankelijke recreatie voor iedereen en de cohesie in de stad bevorderen. Manager Robert Lander: “Door het diverse aanbod in het park zie je dat er verschillende groepen samen komen, die elkaar anders waarschijnlijk nooit zouden treffen. Dat levert leuke ontmoetingen op. Er is voor de hele familie wel wat leuks te beleven. In eerste instantie waren we nog wat huiverig of we ook de (puberende) tieners binnen moesten halen. Voor hen realiseren we nog enkele sportievere uitdagingen, zodat ook zij zich hier kunnen vermaken.” De bezoekers ervaren dat Batenstein Buiten vooral een veilige plek is. Doordat het terrein is afgesloten kunnen kleine kinderen niet zomaar weglopen. Bovendien is er een stukje sociale controle door de oplettendheid van de horeca-medewerkers en de toezichthouders, maar ook door de gasten onderling. Er gelden ook regels, maar die worden volgens de voorzitter alleen gehandhaafd als er echt overlast ontstaat. Meer informatie: www.batensteinwoerden.nl www.vrienDD.nl www.hovenlandscaping.nl