De Tweede Kamer-verkiezingen komen eraan. Toerisme, recreatie en watersport zijn in vrijwel alle partijprogramma’s onderbelicht. Diverse partijen gaan in op het belang van cultuur, sport, natuur en openluchtrecreatie. Maar meestal zonder investeringsparagraaf. Soms is er geringe aandacht voor de Rijksvaarwegen. De Tweede Kamer-verkiezingen komen eraan. Toerisme, recreatie en watersport zijn in vrijwel alle partijprogramma’s onderbelicht. Diverse partijen gaan in op het belang van cultuur, sport, natuur en openluchtrecreatie. Maar meestal zonder investeringsparagraaf. Soms is er geringe aandacht voor de Rijksvaarwegen. De grote thema’s zijn zorg, onderwijs, veiligheid en werkgelegenheid. Dat blijkt uit een analyse van HISWA Vereniging van de programma’s van de belangrijkste politieke partijen. In de doorrekeningen van het Centraal Planbureau komt sport bijvoorbeeld helemaal niet voor. Behalve in het woord transport... BTW HISWA Vereniging screende de verkiezingsprogramma's ook op maatregelen die de sector kunnen raken. Een daarvan is het standpunt over de btw. Hieronder vindt u een overzicht van de btw-maatregelen die politieke partijen in hun verkiezingsprogramma’s nemen:
  • De ChristenUnie harmoniseert de btw op 19,5%. Uitgezonderd blijven voedingsmiddelen en voedingsmiddelen in de horeca, waar het lage btw-tarief van 6% voor blijft gelden.
  • De SGP schaft het lage btw-tarief af voor kunst‐ en verzamelvoorwerpen, voedingsmiddelen horeca, kermissen, attractieparken, sportwedstrijden en ‐ accommodatie, circussen, bioscopen, theaters en concerten. Dan zou nadelig kunnen uitpakken voor zeilscholen en bootverhuur. Logies en kampeergelegenheid bieden blijven onder het lage btw-tarief, dat naar 7% gaat.
  • VNL harmoniseert de btw-tarieven op 15%.
  • De Vrijzinnige Partij verhoogt de btw-tarieven naar 23% (hoog) en 7% (laag).
  • De SP verlaagt het hoge btw-tarief naar 19%.
  • GroenLinks verplaatst sierteelt, vlees en vis naar het hoge btw-tarief.
Alle andere politieke partijen hebben geen maatregelen in de btw-systematiek in hun verkiezingsprogramma’s aangekondigd. Bron en meer informatie: www.hiswa.nl Bewaren