Op 23 januari vindt het congres Gastvrij Bereikbaar plaats in Spant! te Bussum. Ook deze locatie heeft een interessante case achter de rug als het gaat om duurzame bereikbaarheid. Een van de gerealiseerde producten is een kunstwandelroute voor treinreizigers vanaf station Bussum-Zuid. Op 23 januari vindt het congres Gastvrij Bereikbaar plaats in Spant! te Bussum. Ook deze locatie heeft een interessante case achter de rug als het gaat om duurzame bereikbaarheid. Een van de gerealiseerde producten is een kunstwandelroute voor treinreizigers vanaf station Bussum-Zuid. Spant-buitenzijde-1073x524Spant! in Bussum is de thuisbasis van diverse congressen. Toen het thema 'bereikbaarheid' werd aangepakt besloot de directie van Spant! om deze handschoen niet alleen op te pakken, maar ook vier organisatoren van congressen in het traject te betrekken. Een brainstorm met alle betrokkenen resulteerde in een uitgewerkte hospitality strategie. Met dit rapport als basis kon een beroep gedaan worden op een grote grote MKB-voucher (kennis). Quick wins & te plannen maatregelen De hospitality strategie bevatte enkele maatregelen die makkelijk, snael en met weinig budget gerealisserd konden worden. Een voorbeeld daarvan is de banqueting-/informatiemap waaraan informatie is toegevoegd over de diensten die Spant! aanbiedt om het gebruik van openbaar vervoer te stimuleren en duurzame vervoermiddelen te faciliteren. Hierbij gaat het o.a. om het aanbieden van: pendelbus, fun in de bus, uitdelen paraplu’s aan OV-gebruikers, aparte parkeerplaats voor sprekers, parkeerplaatsen voor elektrische auto’s en elektrische fietsen, persoonlijke reisassistentie/reisinformatie, parkeerplaats reserveren voor sprekers. Voor de wat grotere projecten was medewerking van de gemeente Bussum nodig. Er werd een brainstormsessie met de verantwoordelijk wethouder, en later met betrokken ambtenaren opgezet om plannen te maken en ook te realiseren. Dat resulteerde in vier plannen die inmiddels zijn gerealiseerd:
  1. Elektrische oplaadpalen Bezoekers kunnen nu tijdens congressen en evenementen gratis hun elektrische auto’s opladen voor de deur van Spant!. De elektrische oplaadpunten sluiten aan bij het milieubeleid van Spant! Dit beleid wordt uitgevoerd aan de hand van Green Key maatregelen. Spant! heeft in 2010 de gouden Green Key gehaald. Dit betekent dat Spant! meer aan het milieu doet, dan vereist is volgens wet- en regelgeving.
  2. Fietsenstalling: Aangelegd in 2013 om de bezoekers uit de buurt te stimuleren op de fiets naar Spant! te komen.
  3. Routing van station naar Spant! Spant! heeft in samenwerking met de gemeente een ‘kunstwandelroute’ aangelegd van station Bussum-Zuid naar Spant! Doel is congresbezoekers te stimuleren met de trein te reizen. Het verkeer rond Spant! wordt op deze manier ook ontlast.
  4. (Groene) pendelbusjes van/naar stations Spant! biedt in samenwerking met Besseling Vervoert haar opdrachtgevers de mogelijkheid hun gasten 100% duurzaam te laten vervoeren. Pendelbussen rijden op 100% groen gas, gewonnen uit biomassa tussen Spant! en de nabij gelegen stations. Op 10 april kregen Besseling Vervoert en Spant! een certificaat uit handen van OrangeGas uitgereikt voor deze duurzame samenwerking.
Logistiek kan ook leuk zijn Met name de kunstroute is een bijzondere creatieve oplossing voor een logistieke uitdaging. Directeur Paul Haighton van Spant kijkt er met een goed gevoel op terug: "De kunstroute is ontstaan als idee om de looptocht van en naar het station aangenamer te maken. Met medewerking van de gemeente en lokale kunstenaars is destijds dit project opgezet. Om de aantal meters is een door een kunstenaar ontworpen stoeptegel gelegd, van station naar spant. Dit past in onze filosofie om de bereikbaarheid ook onderdeel te laten worden van onze gastvrijheid." Meer informatie: www.spant.org Congres Gastvrij Bereikbaar op 23 januari Op maandag 23 januari 2017 wordt het 1e Nationaal Congres Gastvrij Bereikbaar (#NCGB17) gehouden. Tijdens dit congres delen nationale- en internationale sprekers inspirerende praktijkvoorbeelden hoe de gastvrijheidssector zelf de ‘reis van de gast’ kan verbeteren. De volgende onderwerpen komen aan bod: landelijke OV-toeristenkaart, Travellers’ Journeys, Tourist Improvement Districts, E-learning platform Actieve Regio Ambassadeurs (RBT-KAN), bereikbaarheidscases (o.a. Amsterdam Marketing, Spant!), technische ontwikkelingen (smartcity app’s en Google Maps). Meer informatie: www.congresgastvrijbereikbaar.nl Kortingscode van € 50 bij aanmelding door Pretwerk.nl lezers: NCGB17#PW