Aanbevelingen voor het ontvangen van gasten met een beperking

Hoe kijken minder valide mensen naar de invulling van hun vrije tijd? 99% wil graag een dagje weg, of op vakantie gaan, maar 29.6% gaf aan dit nooit daadwerkelijk te doen! Dat bleek uit onderzoek van Sarina Dekkers die onlangs afstudeerde op het onderwerp ‘Minder valide mensen en toerisme.’

Zij interviewde voor haar onderzoek  427 mensen, o.a. met de hulp van website www.plusonline.nl. Enkele constateringen uit het onderzoek:

Kostenstapeling
Relatief gezien zijn er voldoende mogelijkheden, maar deze zijn vaak te duur voor de potentiële vakantiegangers (mindervalide c.q. minder mobiele reizigers). De opeenstapeling van de benodigde hulpmiddelen, zorg, assistentie, enz. zorgen voor hoge kosten, die worden doorberekend aan de gebruiker (mindervalide/minder mobiele reiziger). En dat maakt aangepaste reizen juist duur voor de potentiële doelgroep van mindervalide/minder mobiele reizigers.

Zeer diverse groep
De potentiële doelgroep van mindervalide reizigers varieert qua leeftijd, mate van handicap, hoeveelheid zorg/assistentie, enz. De markt van mindervalide reizigers is erg divers. Voor elke beperking zijn weer andere hulpmiddelen nodig, en dat zorgt ervoor dat er maatwerk nodig is.

Samen reizen
De doelgroep is heel breed, maar bestaat vooral uit ouderen, gezinnen met een gehandicapt kind of mensen die door een ongeluk of aandoening op latere leeftijd een lichamelijke handicap hebben gekregen. Het grootste gedeelte van de ondervraagden reist met de partner/echtgeno(o)t(e).

Informatie over aanpassingen
Beperkingen op de huidige markt zijn voornamelijk dat mensen niet weten of de bestemming toegankelijk (genoeg) is en de onduidelijkheid over de aanwezigheid van de benodigde hulpmiddelen/ aanpassingen. Ook handig om te weten: 90% oriënteert zich via internet.

Nauwelijks in Nederland
Mensen die een aangepaste georganiseerde reis boeken gaan voornamelijk naar het buitenland, en blijven nauwelijks in eigen land.

Wensenlijstje aanpassingen
Over het algemeen hebben de reizigers geen grote wensen en behoeften lijst. Het grootste gedeelte van de ondervraagden wil een goed aangepaste accommodatie en dat geldt ook voor de omgeving en alle andere toeristische onderdelen van de reis. Het is belangrijk dat de mindervalide reiziger zich géén uitzondering voelt op de reis en ten opzichte van andere reisgenoten.

Voor meer informatie:

Conclusies gasten met een beperking (WORD document)
sarina.dekkers@hotmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *