Recreatief fietsen is al jaren lang een zeer stabiele factor als verkoopargument voor vakantiebestemmingen in Nederland. Toch is deze markt niet zo stabiel als deze op het eerste gezicht lijkt. Veranderingen in recreatief fietsen overvallen de markt niet met een revolutie, maar er is eerder sprake van en evolutie door diverse ontwikkelingen. Recreatief fietsen is al jaren lang een zeer stabiele factor als verkoopargument voor vakantiebestemmingen in Nederland. Toch is deze markt niet zo stabiel als deze op het eerste gezicht lijkt. Veranderingen in recreatief fietsen overvallen de markt niet met een revolutie, maar er is eerder sprake van en evolutie door diverse ontwikkelingen.

We noemen enkele ontwikkelingen die de markt langzaam maar zeker veranderen. Bedrijven die daar onvoldoende op inspelen hebben na verloop van tijd te maken met een gedateerd aanbod.

  1. electrische fietsOpkomst van fietsen met trapondersteuning; De bovag meldde onlangs dat die fietsbranche in 2015 al de helft van haar omzet behaalde met de e-bike. De e-bike wordt alleen nog maar aantrekkelijker want accus worden betere en kleiner en de prijzen dalen al onder de 1000 euro. Consequentie: Mensen kunnen tot op hogere leeftijd blijven fietsen. Bovendien gaat de gemiddelde snelheid omhoog en daarmee dus ook de actieradius voor een fietstocht. Wie nog een route van 20 kilometer meegeeft, heeft zijn gasten binnen het uur weer op de stoep staan. Positief effect is dat je een grotere straal rondom je bedrijf kunt trekken met bijzondere bestemmingen die nog per fiets te bereiken zijn. Aandachtspunt zijn de oplaadpunten voor de e-bike.
  2. [caption id="attachment_46986" align="alignright" width="300"]alternatieve stalling (Velopa) alternatieve stalling (Velopa)[/caption] Fietsen met transportopties; denk daarbij aan de bakfietsen en transportfietsen met een bagagerek voor op het stuur. Consequentie: aan de positieve kant staan de extra opties om kinderen en bagage (picknickmand) mee te nemen. Dit verruimt de mogelijkheden voor onderweg. Aandachtspunt is de parkeerproblematiek. Dit soort fietsen past niet in standaard fietsenrekken en vraagt dus om aangepaste stallingen. (eventueel ook geschikt voor een rollator of motoren)
  3. [caption id="attachment_46988" align="alignright" width="242"]OV fiets; ook buiten de NS stations OV fiets; ook buiten de NS stations[/caption] Overstappen op verschillende vormen van transport; Consequentie: lange afstanden kunnen beter per auto of trein worden afgelegd, maar voor een recreatieve route blijft de fiets de beste optie om een gebied goed te leren kennen. We zien in Nederland steeds meer Toeristisch Overstap Punten (TOP’s) ontstaan waarbij soms ook nog vaarmogelijkheden worden aangeboden. Ook de OV-fiets is een goed voorbeeld van deze trend. Treinreizigers kunnen makkelijk en goedkoop het laatste deel van hun reis per ov-fiets afleggen. Voor internationale reizigers die per vliegtuig arriveren kan een fiets op locatie de actieradius vergroten.
  4. Veranderende weergave van routes. Consequentie: We zijn in Nederland de laatste jaren vrij snel gewend geraakt aan het fietsknooppuntensysteem. Dit heeft de wirwar aan bordjes met standaardroutes inmiddels grotendeels vervangen. Alleen het hoofdroutenet van Landelijke (LF) fietsroutes is gebleven. Met de opkomst van gps toepassingen zie we steeds meer tom-tom achtige apparaten; ook voor de fiets. Op het moment dat ondernemers en particulieren hier ook makkelijk toeristische routes aan kunnen toevoegen, dan zal deze toepassing een nog grotere vlucht nemen. Enkele voorbeelden van digitale routes: www.routeyou.com www.nederlandfietsland.nl/fietsrouteplanner of www.abellife.nl (belevingsroute app)
  5. Meimaand_Fietsmaand_Basis_FCArrangementen en evenementen. Als je ‘fietsen’ niet langer ziet als stand alone activiteit, maar als onderdeel van een beleving dan werk je aan een product uit de beleveniseconomie. Een fietstocht als onderdeel van een verhaal, arrangement of beleving heeft ineens een heel andere waarde. Voorbeelden zijn Happen en Trappen www.happenentrappen.nl (arrangementen), Arthuur www.arthuur.nl (fietstochten met een avontuurlijk verhaal), Meimaand Fietsmaand www.meimaandfietsmaand.nl (opnieuw opgestarte themamaand met diverse fietsgerelateerde activiteiten) en de Drentse Fiet4daags www.fiets4daagse.nl (inmiddels meer lifestyle- dan puur fietsevent)
Met dank aan

Deze bijdrage kwam tot stand dankzij medewerking van fietsenopfietsen.nl. Op deze website kun je goedkoop en snel een keuze maken uit vele soorten fietsen; en daarmee helemaal inspelen op bovengenoemde trends. Bewaren Bewaren Bewaren Bewaren