Het aantal banen in de Recreatie & Toerisme branche in Flevoland blijft stijgen. Opmerkelijk, want het aantal vakanties in Flevoland neemt al enkele jaren af.  In de uitgave 'Kerncijfers Flevoland 2016' van Toerisme Flevoland zijn deze en andere onderzoeksgegevens betreffende vakantie- en vrijetijd in Flevoland gebundeld in een gebruiksvriendelijk overzicht. Het aantal banen in de Recreatie & Toerisme branche in Flevoland blijft stijgen. Opmerkelijk, want het aantal vakanties in Flevoland neemt al enkele jaren af.  In de uitgave 'Kerncijfers Flevoland 2016' van Toerisme Flevoland zijn deze en andere onderzoeksgegevens betreffende vakantie- en vrijetijd in Flevoland gebundeld in een gebruiksvriendelijk overzicht.

In 2016 waren er 10.410 mensen werkzaam in de sector. Dit is een stijging van 2% ten opzichte van 2015. Het aantal binnenlandse en buitenlandse vakanties nam 2% af (van 2.313.000 naar 2.272.000). Deze krimp werd veroorzaakt door de Nederlandse vakantieganger. Er kwamen juist meer buitenlandse bezoekers nar Flevoland. (zie onderstaande grafiek rechts) [gallery link="file" columns="2" size="medium" ids="46916,46920"] [caption id="attachment_46917" align="alignright" width="300"]Center Parcs De Eemhof Center Parcs De Eemhof[/caption] Vakanties in Flevoland Met een economische impact van 158 miljoen euro aan bestedingen in 2015 door vakantiegangers in Flevoland is de sector Recreatie & Toerisme er één die er toe doet. De meeste Nederlandse bezoekers aan Flevoland komen uit Zuid-Holland en Noord-Holland en verblijven het liefst in een bungalowpark. Het belangrijkste land van herkomst van de internationale gast is Duitsland, op de voet gevolgd door België. Vrijetijdsactiviteiten in Flevoland In Flevoland werden in 2015 82 miljoen vrijetijdsactiviteiten ondernomen. Hieraan werd in totaal 1,2 miljard euro besteed. De belangrijkste activiteiten zijn buitenrecreatie en winkelen. 80% van deze activiteiten wordt door de eigen inwoners ondernomen. [caption id="attachment_46923" align="alignright" width="300"]Staatsbosbeheer excursie Oostvaardersplasssen (De Nieuwe Wildernis) Staatsbosbeheer excursie Oostvaardersplasssen (De Nieuwe Wildernis)[/caption] Groeimogelijkheden Michiel Rijsberman, gedeputeerde Recreatie & Toerisme van Provincie Flevoland is blij met de toename in banen die is beschreven in de 'Kerncijfers Flevoland'. De sector staat tevens in de top 3 van het bruto regionaal product van Flevoland. "Als provincie willen we de komende jaren nog meer bezoekers naar Flevoland halen en daarmee bestedingen en werkgelegenheid verder laten groeien. Om dat te bereiken zetten we in op onder andere een grotere bekendheid van het unieke Verhaal van Flevoland. Flevoland is namelijk een onderscheidende vrijetijdsbestemming, die het bezoeken meer dan waard is!" Voor Toerisme Flevoland vormen de verzamelde onderzoeksgegevens de basis voor inzet van haar destinatiemarketing activiteiten. Meer informatie: toerismeflevoland.nl/onderzoek Kerncijfers Flevoland (pdf)

Beleidsplan provincie Flevoland goedgekeurd

De onderzoeksresultaten kunnen meteen worden voortgezet in actiepunten. Woensdag 7 december 2016 stelde Provinciale Staten het nieuwe beleidsplan Recreatie & Toerisme Flevoland vast. Het nieuwe beleidsplan is gericht op het aantrekken van meer bezoekers en hen langer in de provincie vast te houden. Hiermee kunnen de bestedingen in Flevoland toenemen. De provincie wil dit bereiken door in te zetten op een betere profilering van Flevoland. De Provincie Flevoland investeert de komende jaren flink in de aantrekkelijkheid van Flevoland voor de recreant. Zo wordt het Nationaal Park Nieuw Land ontwikkeld tot een natuurgebied met vele recreatiemogelijkheden en een uitstraling van wereldklasse. Er komen een aantal nieuwe natuurgebieden bij waar volop gerecreëerd kan worden. De watersporter kan in de toekomst terecht op een nieuw surf- en kite-watersportgebied bij Lelystad. Er wordt flink ingezet op de unieke cultuurhistorische waarde van een aantal bijzondere plekken zoals Unesco Wereld Erfgoed Schokland, het Waterloopbos, Batavia Land en Urk als 'bijzondere parel van Flevoland'. Ook de luchthaven en de Floriade zullen in de toekomst zorgen voor grote toeristenstromen van en naar de provincie. Meer informatie: www.flevoland.nl