Klanten stellen meer MVO eisen aan MKB ondernemers

Meer dan de helft van het MKB meldt dat klanten steeds meer eisen stellen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Ruim een derde van het MKB heeft mede hierdoor stevige MVO-ambities voor de komende jaren. Drie kwart van het MKB met MVO ambities vindt onafhankelijke informatie over MVO onmisbaar om hun ambities te kunnen realiseren.

Het middenbedrijf (50-250 werkzame personen) toont zich daarbij actiever en ambitieuzer dan de kleine bedrijven (2-10 werkzame personen). Dit zijn enkele conclusies uit het door EIM gehouden onderzoek ‘MVO-ambities in het MKB’. Het onderzoek vond plaats in opdracht van MVO Nederland en is gehouden onder 1.663 MKB-bedrijven met tussen de 2 en 250 werkzame personen.

“De belangstelling voor MVO neemt in het MKB flink toe. Wij merken dat onder andere aan het groeiend aantal MKB-bedrijven en brancheorganisaties dat zich bij ons aansluit. Dat aantal is inmiddels de 1600 gepasseerd,” licht Willem Lageweg, directeur MVO Nederland, het onderzoek toe.

Coen Bertens van EIM: “Uit het onderzoek blijkt dat energiebesparing en milieumaatregelen de hoogst scorende MVO-activiteiten zijn, zowel over de laatste jaren als voor de komende jaren. Ongeveer de helft van het MKB wil meer over MVO gaan communiceren. Ruim een derde wil aan de eigen leveranciers meer MVO-eisen gaan stellen en circa 25 procent zegt meer mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt te gaan aannemen.” Lageweg vult aan: “MVO Nederland wil met deze gegevens haar voorlichtende en stimulerende rol verder aanscherpen. Het onderzoek bevestigt dat wij in onze activiteiten terecht veel aandacht besteden aan duurzaam inkopen, arbeidsparticipatie en communicatie. Het onderzoek bevestigt ook de grote behoefte aan een onafhankelijke kennisorganisatie als MVO Nederland.”

Ongeveer een kwart van de MKB-bedrijven met MVO ambities geeft aan dat zij hun ambities helemaal op eigen kracht kunnen waarmaken. De rest heeft behoefte aan ondersteuning in de vorm van bijvoorbeeld informatie, trainingen en tools.

Bron: www.mvonederland.nl
Meer informatie: http://www.mvonederland.nl/content/publicaties/rapportage-eim-onderzoek-naar-mvo-ambities-in-het-mkb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *