Recreactie, het brancheblad van de RECRON, neemt in de najaarseditie diverse belastingen onder de loep; de toeristenbelasting; waterheffing; OZB voor vakantiewoningen en locale lasten. Directeur Monique van der Sanden ziet, voorafgaand aan Prinsjesdag, kansen om de recreatiesector bij de landelijke politiek onder de aandacht te brengen als groeisector die kansen biedt. Recreactie, het brancheblad van de RECRON, neemt in de najaarseditie diverse belastingen onder de loep; de toeristenbelasting; waterheffing; OZB voor vakantiewoningen en locale lasten. Directeur Monique van der Sanden ziet, voorafgaand aan Prinsjesdag, kansen om de recreatiesector bij de landelijke politiek onder de aandacht te brengen als groeisector die kansen biedt. De toeristenbelasting

...is al heel lang een punt van ergernis. Vooral het verschil per gemeente en het feit dat alleen de verblijfsrecreatie bijdraagt wordt als onwenselijk ervaren. Regelmatig worden ondernemers verrast door verhoging van de toeristenbelasting. Het is voor diverse gemeente een makkelijke methode om het gat in hun begroting op te vullen zonder al te veel weerstand. In het artikel worden ook alternatieven voor de huidige toeristenbelasting besproken zoals de Bedrijfs Investerings Zone (BIZ) waaran alle bedrijven, die van toerisme profiteren, bijdrage. Ook 'convenanten per gemeente' en het 'Kurtax-model' (percentage van de omzet) komen aan bod. Waterheffing recreatieondernemers ontrerecht Hierin wordt een praktijkcase in Zeeland besproken. Doordat stacaravas in de gemeentelijke registratie van het BAG (Basisadministratie Adressen en Gebouwen) werden opgenomen, kregen recreatieondernemers ineens een veel hogere heffing voor het vastrecht van water. Voor camping Julianahoeve betekent dit een verhoging van de aanslag met 142%; terwijl daar geen extra diensten tegenover staan. RECRON gaat in gesprek met waterbedrijf Evides en stapte inmiddels ook naar de rechter. OZB voor recreatiewoningen De aanslag voor de Onroerend Zaak Belasting (OZB) is best complex; juristenwerk dus. In augustus 2015 besliste de rechtbank in Gelderland dat recreatiewoningen en stacaravans moeten worden aangemerkt als verblijfsobject en niet als een woning. Die nuance zorgt voor een heel andere belastingaanslag. De recreatiesector wil namelijk af van de OZB-gebruikersaanslag, die als onterecht wordt ervaren. Ondernemers en de lokale politiek Professor Leo Stevens geeft zijn visie op lokale belastingen en de invloed die een ondernemer daarop kan uitoefenen. Hoog BTW tarief blijft boven de markt hangen Tijdens de crisisjaren werd al eens geprobeerd om de BTW voor de recreatiesector van het lage naar het hoge tarief over te hevelen. Voorlopig lijkt dit voorstel van tafel, maar de recreatiesector wil definitief af van deze dreiging die zomaar 55.000 banen kan kosten. Lokale lasten worden steeds hoger Veel recreatiebedrijven regelen een groot deel van hun voorzieningen zelf. O.a. afval verwijderen en het rioolonderhoud op het terrein. Toch worden zij door gemeenten vaak per woning voor dezelfde tarief ingeschaald als een reguliere woning. Marcel Tap van de RECRON pleit voor meer transparantie en eerlijker heffing van lokale belasting. Andere onderwerpen die in deze editie van Recreactie aan bod komen:

  • Leisure leefstijlen
  • Achter de schermen bij regiomanager Zeeland (Arthur van Disseldorp) "De inkomsten uit toerisme in Veere worden gebruikt om de eigen inwoners te ontzien."
  • Marveld Recreatie stuurt op kwaliteit. Dit bedrijf kreeg onlangs ook te maken met een voorgestelde verhoging van de toeristenbelasting van 25%.
  • Draadloos energiemanagement (Vakinformatie door ICY)

Mee informatie: www.recron.nl/recreactie Bewaren