Het duurzaam herontwikkelde Biesbosch Museum is klaar voor de toekomst. Maandag 18 juli wordt de Biesbosch Exprience (indoor) en het educatieve museumeiland (outdoor) officieel in gebruik genomen. Het museum past met zijn maat en faciliteiten na opening veel beter bij de toenemende bezoekersstroom waarmee het de laatste jaren te maken had. Het duurzaam herontwikkelde Biesbosch Museum is klaar voor de toekomst. Maandag 18 juli wordt de Biesbosch Exprience (indoor) en het educatieve museumeiland (outdoor) officieel in gebruik genomen. Het museum past met zijn maat en faciliteiten na opening veel beter bij de toenemende bezoekersstroom waarmee het de laatste jaren te maken had. [gallery link="file" columns="2" size="medium" ids="44289,44290"] De clustering van faciliteiten, met een gratis toegankelijk bezoekerscentrum, horeca, een waterspeeltuin en een geheel vernieuwde tentoonstelling sluit prima aan bij de wensen van het publiek. Het Biesbosch MuseumEiland kan recreanten en passanten in het gebied nu nog beter faciliteren en heet hen welkom in een licht, ruim en uitnodigend gebouw. [gallery link="file" columns="2" size="medium" ids="44291,44292,44293,44294"] Uitbreiding en nieuwe faciliteiten Het ontwerp is verzorgd door Studio Marco Vermeulen uit Rotterdam die hiermee twee internationale prijzen gewonnen heeft. Vermeulen koos ervoor het bestaande museumgebouw aan zuidwestzijde uit te breiden met een nieuwe vleugel met een enorme glaspui. Daarmee maakt hij het gebouw uitnodigend en licht. Het museum opent zich naar dat deel van het eiland dat wordt geactiveerd als museumtuin, met terras, en – in het najaar – de waterspeeltuin ‘Biesbosch Beleving’ en diverse wandelpaden. Een deel van het gebouw, dat voorzien is van veel glas, biedt ruimte aan een museumcafé-restaurant met uitzicht op het eiland en het aangrenzende water. Het andere deel is bestemd als wisseltentoonstellingsruimte. In de oorspronkelijke, maar vernieuwde paviljoens is een vaste presentatie over De Biesbosch te bezoeken. Deze is eveneens volledig vernieuwd. Landart Waar het oude museumgebouw zeer op zichzelf staand was, voegt nu de architectuur zich in zijn omgeving. De architect koos ervoor de schuine hellingen van de daken van de zeshoekige paviljoens door te trekken tot aan de grond en uit te voeren als ‘groene daken’. Op de daken groeien nu gebiedseigen grassen en kruiden. Door de eenduidigheid in vormen van de bestaande paviljoens en nieuwe uitbreiding is oud en nieuw naadloos aaneengesmeed. De beplanting die op alle daken groeit maakt het gebouw tot een sculpturaal volume dat zich als landart object voegt in het omringende landschap. Toeristische informatie De entreeruimte huisvest het gratis bezoekerscentrum, de receptie en de museumwinkel. Bezoekers kunnen hier toeristische informatie over de Biesbosch inwinnen (VVV Altena Biesbosch), fietsen huren en tickets voor het museum en de fluisterboot kopen. In de museumwinkel zijn souvenirs en streekproducten te koop. Publiek kan de nieuwe locatie op meerdere manieren bezoeken. Het bezoekerscentrum met informatie over recreatie in het gebied en het restaurant met terras zijn zonder toegangsbewijs te bezoeken. Voor de vaste tentoonstelling over De Biesbosch, de wisselexpositie, en op termijn de waterspeeltuin en het uitzichtpunt op het dak van het museum is een entreebewijs nodig. Bij de opening is ook het looppad over het groendak gereed; de waterspeeltuin en het wandelpad op het eiland worden op termijn gerealiseerd. De gratis toegankelijke en betaalde gedeelten zijn in het gebouw van elkaar gescheiden door een meanderende binnenvijver, met daarin een aantal steuren. Er is eveneens in een filmzaal en diverse ontvangstruimtes voorzien, die in de toekomst voor verhuur worden aangeboden. Credits voor bouw en realisatie: Ontwerp:
  • Studio Marco Vermeulen, Rotterdam Architect nieuwbouw, renovatie, interieur, waterspeeltuin en eiland
  • Studio Joyce Langezaal, Rotterdam Tentoonstellingsontwerp
  • Edion Bouw en Management, Driebergen Projectmanagement en bouwkundig advies
  • Raadgevend Ingenieursburo van Nunen, Rosmalen en W5A Structures, Waalre
Constructie:
  • Overdevest Adviseurs, Den Haag Installaties
  • moBius Consult, Driebergen, Bouwfysica en brandbeheersing
  • Zet, Advies bruikbaarheid minder validen
Realisatie:
  • Staton Bouw, Werkendam aannemer bouwkundig
  • Drabbe, Werkendam aannemer elektrotechnisch
  • WVI, Werkendam aannemer klimaatsystemen
  • Van Helvoirt, Berkel-Enschot aannemer groendak en buitenruimte
  • Verberne, Asten en Xylos, Rotterdam interieurbouw
Zie ook ons artikel uit juni 2015 toen er ook al delen van het Biesbosch Museum werden geopend Meer informatie: www.biesboschmuseumeiland.nl Bewaren Bewaren Bewaren