Tijdens de conferentie van Ecsite (musea / science centers) in het Oostenrijkse Graz, is Geofort uitgeroepen tot meest kindvriendelijke museum ter wereld. De prijs wordt vergeven door een samenwerkingsverband van de European Museum Academy, International Asociation of children in museums, en Hands On!. Tijdens de conferentie van Ecsite (musea / science centers) in het Oostenrijkse Graz, is Geofort uitgeroepen tot meest kindvriendelijke museum ter wereld. De prijs wordt vergeven door een samenwerkingsverband van de European Museum Academy, International Asociation of children in museums, en Hands On!. De jury noemde in het juryraport diverse onderdelen waarmee het Geofort de aandacht heeft getrokken:
  • GeoFort weet de ”potentieel droge onderwerpen” als navigatie en cartigrafie, sociaal en leuk over te brengen.
  • Het museum is mooi ingepast in een oud fort. De samensmelting van het historisch erfgoed en een modern science center vol beleving is bijzonder goed geslaagd.
  • En tot slot is het Geofort gewoon een aangename plek om te verblijven; actief en realistisch. Kinderen leren hier terwijl ze spelen en veel lol hebben.
geofortWillemijn Simon van Leeuwen, directeur GeoFort – “Heel trots ben ik dat GeoFort opvalt in het internationale netwerk en nu gewonnen heeft! Bij elke exhibit staat bij GeoFort het ‘doen door te leren’ centraal staat. De manier waarop wij kinderen enthousiasmeren doen we met via sense of fun, via sense of experience en via sense of urgency. Een voorbeeld van een GeoFort onderwijsprogramma is de serious game om een dijkdoorbraak tegen te gaan. Kinderen moeten een evacuatieplan maken en gaan aan de slag met digitale kaarten Een ander voorbeeld is GeoCraftNL, een project waar heel Nederland in Minecraft is gezet. Dit virtuele Nederland bestaat uit meer dan 1000 miljoen Minecraftblokjes. Iedereen kan hieraan meebouwen.” GeoFort wint met de prijs een geldbedrag van 5.000 euro en een wisseltrofee van Nijntje. De andere twee Nederlandse genomineerden waren het Verzetsmuseum Junior en het Nemo Science Museum. Er waren dit jaar alleen musea uit Europa genomineerd voor de prijs. In het verleden is de prijs ook uitgereikt aan niet-europese musea. Meer informatie: www.geofort.nl