Onderzoek: van sprookjeskasteel naar droomhotel

Er is een nieuw rapport verschenen in de rapportenreeks van de Nederlandse Kastelen Stichting (NKS). Kunsthistorica Maaike Teeuwen onderzocht het hergebruik van kastelen en buitenplaatsen als hotel-restaurant. Omdat de helft van de bijna tachtig kasteelhotels in Limburg staat, ligt de focus op die provincie. Limburg blijkt extra aantrekkelijk voor toeristen vanwege het on-Nederlandse landschap.

kasteel in limburgDoor kastelen een andere functie te geven, wordt leegstand en verval voorkomen en blijft erfgoed behouden. 37 kastelen in Limburg zijn herbestemd tot hotel-restaurant. In de rest van Nederland zijn nog eens 37 op die wijze herbestemd.

Kasteel beleven
De trend van het ‘kasteeltje kijken’ speelt een belangrijke rol bij de succesvolle herbestemming. Overnachten in een kasteelhotel verdiept de historische sensatie. Ook trekt de vaak natuurrijke omgeving van kastelen en buitenplaatsen veel mensen. De gebouwen zijn bovendien geschikt voor een nieuwe functie als hotel vanwege de ruimte. Kleinere hotels zijn vaak exclusiever. Kleinere hotels trekken vooral gasten uit het hogere segment van de samenleving aan. De grotere kasteelhotels ontvangen een gemêleerder publiek.

Het kasteelgevoel kan gecreëerd worden door bepaalde aanpassingen aan een kasteel. De aantrekkingskracht van deze gebouwen, hun uiterlijk en de verhalen rondom een kasteel of buitenplaats maken dat mensen daar willen verblijven om het zelf te kunnen beleven. Daarnaast speelt, vooral bij de Zuid-Limburgse kastelen, de omgeving een grote rol.

Omgeving belangrijker dan architectuur
Uit het onderzoek blijkt dat de gasten van kastelen in Nederland het liefst bosrijke gebieden opzoeken. De meest bosrijke provincie van Nederland, de provincie Gelderland, heeft na Limburg de meeste kasteelhotels. Het aantal kasteelhotels in een provincie heeft dus te maken met de omgeving van de kastelen. Het uiterlijk van de kastelen zelf speelt een kleinere rol.

Oud en nieuwbouw
Bij de herbestemming tot hotel blijken vaak flinke bouwkundige ingrepen nodig. Dit kan in de vorm van her- of nieuwbouw. Bij de her- en nieuwbouw van de besproken casestudies blijkt zonder uitzondering gekozen voor een moderne toevoeging. In moderne gedeeltes van de kastelen wordt het interieur daarop afgestemd. De hotelkamers zijn in de meeste gevallen modern ingericht. Het slapen in een kasteel wordt op die manier niet echt beleefd. In de oudere, meer authentieke gedeeltes van kastelen wordt vaker gekozen voor een historiserende inrichting. Dit zijn dan ook de gedeeltes van de kastelen waarin het kasteelgevoel het meest aanwezig is. Bij enkele kastelen is ook de kasteeltuin hersteld, vaak om het zelfvoorzienende van een kasteel te benadrukken. De kastelen die dit niet doen gebruiken streekproducten, om de verbondenheid met de streek te benadrukken.

Bekijk het hele rapport op: www.kastelen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *