Ook Artis en Beekse Bergen boekten groei in 2015

Dierentuin Artis in Amsterdam trok in 2015 zo’n 2% meer bezoekers. Ook safaripark Beekse Bergen bergen deed het uitstekend en passeert dit jaar voor het eerst de grens van 900.000 bezoekers. Afgelopen week was Diergaarde Blijdorp al de eerste dierentuin die mooie cijfers bekend maakte (+5%) over 2015. Zijn dit voortekenen van een topseizoen voor alle dierentuinen?

Koningin Máxima zet haar onzichtbare handadruk. Links directeur Eveline Hensel. Foto Micropia Robin Utrecht
Koningin Máxima zet haar onzichtbare handadruk. Links directeur Eveline Hensel. Foto Micropia Robin Utrecht

Artis

Natura Artis Magistra ontving dit jaar in Artis en Micropia 1.342.000 bezoekers. Een stijging van ruim 27.000 bezoekers (2%) ten opzichte van 2014. Micropia, het eerste en enige museum waar het onzichtbare zichtbaar wordt gemaakt, en het Artisplein werden herhaaldelijk genomineerd en bekroond met prijzen. Micropia won de speciale juryprijs tijdens de Museum + Heritage Awards in Londen in de categorie beste museum internationaal 2015. Het vrij toegankelijke Artisplein ontving van de publieksjury de Amsterdamse Architectuur Prijs (A.A.P.). Het aan het Artisplein gelegen café-restaurant De Plantage verwelkomde dit jaar 146.000 gasten en werd door restaurantgids GaultMillau uitgeroepen tot Terras van het Jaar. Artis werd door bezoekers van TripAdvisor verkozen tot de beste dierentuin van de Benelux in 2015.

oud en nieuw
De sloop van de Roofdierengalerij in oktober markeerde het afscheid van een stuk cultuurgeschiedenis en van de oude manier van dieren houden. Met de grootschalige vernieuwingen die al vanaf 2003 zijn gestart, wil Artis meer ruimte creëren voor dieren en planten, voor educatie en erfgoed. Het komend jaar wordt het nieuwe jaguarverblijf in gebruik genomen. Inmiddels zijn er voorbereidingen getroffen voor de bouw van een nieuw olifantenverblijf.

bezuinigingen
Het nieuws over weer een bezuiniging op de subsidie van de Gemeente Amsterdam was een financieel dieptepunt. 12 jaar geleden begon Artis met een ingrijpend vernieuwingsproces, gesteund door de gemeente, om Artis maatschappelijke relevantie voor de toekomst te geven. De kanteling van een dierentuin naar een educatief instituut. Het korten op de subsidie dreigt het vernieuwingsproces stil te leggen. Artis blijft de dialoog aangaan met de gemeente. Vernieuwingen voor dierenwelzijn maar ook renovatie en onderhoud van de vele monumenten blijven noodzakelijk.

Meer informatie: www.artis.nl

Afrika by light
Afrika by Light

Beekse Bergen

Ook Safaripark Beekse Bergen durft nu al de balans op te maken. Na het recordjaar 2014, met 875.000 bezoekers, is het park in Hilvarenbeek deze week de grens van 900.000 bezoekers gepasseerd. Een mooie aanleiding om de publiciteit te zoeken. Zeker omdat het zeer populaire lichtfestival ‘Afrika by Night’ nog tot 17 januari te bezoeken is.

evenement als katalysator
De 900.000e bezoeker is maandagavond tijdens ‘Africa by Light’ feestelijk onthaald. Het avondevenement Africa by Light blijkt voor Safaripark Beekse Bergen dus een schot in de roos. Parkmanager Niels de Wildt: “We houden voor het eerst in de historie van het park een meerdaags avondevenement en meteen mogen we ons verheugen in hoge bezoekersaantallen. Zo ontvingen we zondagavond liefst 2500 bezoekers bij Africa by Light: een absoluut record deze kerstvakantie. En er zit nog meer in het vat. Het goede weer en de zeer positieve reacties van bezoekers die dat dan bijvoorbeeld weer op Facebook zetten, dragen zeker bij aan het succes van Africa by Light. En dat telt ook weer lekker op met betrekking tot het totaal aantal bezoekers aan het Safaripark in 2015. We breken nu alle records. Op alle fronten is dit voor ons dus een topjaar.”

Meer informatie: www.safaripark.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *