Limburg, Amsterdam en de Veluwe zijn de sterkste merken

Voor de gemiddelde Nederlander is Limburg de provincie met de sterkste reputatie. Amsterdam is van alle Nederlandse steden het sterkste merk en de Veluwe is de streek met de meeste merkkracht. Dit blijkt uit een grootschalig merkenonderzoek door Hendrik Beerda Brand Consultancy onder 9000 Nederlanders.
Onder de provincies genieten Limburg en Noord-Brabant de beste reputatie. Limburg wordt gezien als de sympathiekste provincie. Vooral de Limburgse horeca, de sfeer en de natuur worden gewaardeerd. Flevoland is de minst populaire provincie.

Amsterdam tijdens koninginnedag

Beste winkel- en horeca-aanbod in Amsterdam, Maastricht heeft beste sfeer
Voor jong en oud is Amsterdam de sterkste merknaam onder de Nederlandse steden. Men vindt dat Amsterdam het beste winkel- en horeca-aanbod heeft. Ook de architectuur en het museumaanbod van Amsterdam zijn het aantrekkelijkst. Toch scoort de stad Amsterdam niet op alle imagofactoren goed: zo vindt de gemiddelde Nederlander de sfeer in Maastricht het prettigst. Wat betreft sfeer staat Amsterdam op de vierde plaats en moet daarmee ook Den Bosch en Utrecht voor laten gaan.

Onder eigen inwoners is Groningen het populairst en Almere het minst populair
Onder de eigen inwoners is Groningen de stad met de meeste merkkracht. De waardering en het gevoel van binding is onder de inwoners van deze stad het sterkst ontwikkeld. Almere daarentegen kent de laagste waardering onder de eigen inwoners. Ook Tilburgers en Zoetermeerders beoordelen hun stad mager, blijkt uit het onderzoek. ‘Het bouwen van een sterk merk kost veel tijd, dit geldt ook voor steden. Het is daarom niet vreemd dat de relatief jonge steden Almere en Zoetermeer nog geen sterke positie hebben ontwikkeld. De magere score van Tilburg is ernstiger; deze naam bestaat al sinds het jaar 709.’ aldus merkadviseur Hendrik Beerda.

Veluwe scoort met fietsen, wandelen en Kröller-Müller Museum
Van de bijna 500 streeknamen die onderzocht zijn, heeft de Veluwe het sterkste merkimago. Voor de Nederlander is het de ideale streek om te fietsen en te wandelen. Het Kröller-Müller Museum vormt een belangrijk onderdeel van de reputatie van de Veluwe. Na de Randstad wordt de Veluwe gezien als de regio met het beste museumaanbod.

Ranglijst van steden, provincies en streken met de sterkste reputatie

Top-10 steden
1. Amsterdam
2. Maastricht
3. Utrecht
4. Den Haag
5. ‘s-Hertogenbosch
6. Rotterdam
7. Groningen
8. Arnhem
9. Eindhoven
10. Nijmegen

Top-10 provincies
1. Limburg
2. Noord-Brabant
3. Noord-Holland
4. Gelderland
5. Zuid-Holland
6. Utrecht
7. Zeeland
8. Drenthe
9. Friesland
10. Overijssel

Top-10 streken
1. Veluwe
2. Zuid-Limburg
3. Texel
4. Randstad
5. Waddenzeegebied
6. Terschelling
7. Betuwe
8. Biesbosch
9. Achterhoek
10. Twente

Onderzoek onder 9000 respondenten
Het Steden & Streken Merkenonderzoek is in samenwerking met de Universiteit Utrecht ontwikkeld. Voor het onderzoek zijn 9000 respondenten ondervraagd. Met het onderzoek zijn de merkkracht en het imago gemeten van de grootste, Nederlandse steden (meer dan 100.000 inwoners), alle provincies en alle streken. De onderzoeksgroep is representatief voor de Nederlandse bevolking boven 18 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *