Overheden en vrijwilligers geven Kasteel Keverberg een nieuwe bestemming

De ruïne van kasteel Keverberg in het Limburgse Kessel wordt verbouwd tot een nieuwe toeristische attractie. Dat is voor een belangrijk deel te danken aan de inzet van vele vrijwilligers. De bijdrage van provincie en gemeente was lang niet voldoende om deze historische plek een tweede leven te geven. De nieuwe attractie zorgt ook voor veel extra recreatieve spin-off voor de hele omgeving, o.a. als startpunt voor fiets- en wandeltochten en informatiepunt over de historie van het gebied.

Financiering
De gemeente Peel en Maas, waar De Keverberg ligt, en de provincie Limburg legden in totaal 4,4 miljoen euro opzij voor de renovatie. Niet genoeg om de kosten te dekken. Het plan kon alleen gerealiseerd worden dankzij vele aanvullende giften van bedrijven en particulieren en vooral de eindeloze inzet van inmiddels zestig vrijwilligers, waardoor uiteindelijk ca. 600.000 euro aan extra middelen ingezet konden worden. Zij hadden een droom: het beschadigde hart van Kessel in ere herstellen, misschien wel mooier dan ooit. Dat is gelukt. Iedereen is het er over eens dat de restauratie een nieuwe dimensie toevoegt aan het dorpje Kessel.
De beheersstichting wil de opgedane kennis graag delen. En heeft daarom een handleiding geschreven: hoe bouw ik een kasteel. Andere initiatiefnemers van de herontwikkeling van kastelen en historische gebouwen in Nederland kunnen hiervan profiteren. Twee gemeenten zijn al op bezoek geweest om kennis op te doen.

Modernste kasteel van Nederland
Er is bij De Keverberg niet gekozen voor een volledige renovatie, maar een combinatie van herstel en een moderne toevoeging. Bovenop de oude stenen wordt een modern deel ontwikkeld, dat niettemin op organische wijze samenvalt met de ruïne die als fundament dient. Aan de hand van “scherven” ziet de bezoeker delen terug van het totaalverhaal dat hij/zij in de kelder gezien en gehoord heeft. De bezoeker doorkruist het hele gebouw (behoudens een eventuele ruimte) die dan in gebruik zou zijn.
Het meubilair is apart ontworpen in het thema “Scherven uit het Verleden”, het overall thema van het project (dakpartij, tuinaanleg en interieur, dit om een consistent verhaal te krijgen). De organisatie is niet-kasteel bevestigend, maar maakt wel een knipoog naar het verleden.
Het kasteel is door het vele glas zijn eigen decor. Dit in combinatie met de led verlichting geeft een mooi ensemble als het begint te schemeren…… De Keverberg is het modernste kasteel van Nederland. Het project werd begeleid door DMV architecten uit Kerkrade.

Recreatieve kansen
De exploitatie van historische gebouwen zorgt nogal eens voor de nodige kopzorgen. Zeker omdat kosten voor het onderhoud van een monument en de exploitatiekosten vaak aanzienlijk hoger zijn dan bij nieuwbouw. Daar staat natuurlijk wel een bijzondere beleving tegenover. Om het behoud van de ruïne en haar erfgoed mogelijk te maken vinden er toeristische, culturele en commerciële activiteiten plaats in en rond het Limburgse Kasteel. Die activiteiten worden georganiseerd en gecoördineerd door de Stichting Keverberg die daarmee verantwoordelijk is voor de exploitatie van dit Rijksmonument aan de Maas. Op verschillende manieren worden er aan het kasteel recreatieve producten gekoppeld:

De belangrijkste exploitant is een horecabedrijf dat in het kasteel o.a. ruimte biedt aan feesten, vergaderingen en trouwerijen. Maar ook dagrecreanten zijn er welkom. Er komen kleine gerechten met zoveel mogelijk streekgerechten en speciaalbieren. Met, hoe kan het ook anders… Hertog Jan als huismerk.

In de gewelfde kelder komt een multimedia presentatie geprojecteerd op de mergelstenen muur. Het betreft een film van ca. 5 minuten waarin de bezoeker de 1000 jarige geschiedenis compact voorbij ziet komen. De beelden worden ondersteunt door een voice-over. Dit is een ridder (harnas) met in het vizier bewegende ogen. Hij vertelt het verhaal aan de bezoekers. Na dit powerfilmpje kan de rondleiding, hetzij onder begeleiding van een gids hetzij zelfstandig door het gebouw plaatsvinden.

De organisatie is gestart met een Gidsen Gilde. Ze gaan in het kasteel diverse rondleidingen geven.

Ook wordt er gewerkt aan van folders van wandel- en fietsroutes gerelateerd aan Kessel en het kasteel.

In 2014 werd met de herbouw gestart en in september 2015 staat de feestelijke opening gepland.

Meer informatie:
www.kasteeldekeverberg.nl
www.liefdevoorlimburg.nl (bezienswaardigheden op en rond het kasteel)

2 reacties

  1. doet gewoonweg pijn aan mijn ogen dat walgelijk verbouwd monster.
    de mensen die hiermee hebben ingestemd zijn in mijn ogen blind voor de geschiedenis .
    het is een aanfluiting waarbij commercie het laatste woord heeft .

    1. Een uniek gebouw is het geworden waar verleden en heden samenkomt, dat is voor mij als toerist mooier dan een berg puin midden in een dorp. Complimenten aan iedereen die er aan heeft mee gewerkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *