Nieuw militair museum opent haar deuren op 13 december

Op de plek in Soesterberg waar in 1913 de Luchtvaartafdeling van de Koninklijke Landmacht werd opgericht, wordt ruim 100 jaar later het Nationaal Militair Museum (NMM) geopend. Het NMM vertelt het verhaal van de Nederlandse krijgsmacht aan de hand van waargebeurde, persoonlijke verhalen en een uitgebreide, echt gebruikte, collectie. “Het museum wordt nu al benoemd als allergrootste op dit vlak ter wereld en is totaal vernieuwend”, zo vertelt Paul van Vlijmen, algemeen directeur van Stichting Defensiemusea.

NMM.1

In de realisatie van het Nationaal Militair Museum zijn het voormalig Militair LuchtvaartMuseum Soesterberg en het voormalig Legermuseum in Delft samengevoegd. Ondanks de 90 miljoen euro kosten voor de  bouw van het museum moet het NMM op termijn een bezuiniging opleveren.

De krijgsmacht zelf beleven
Het 35.000 m2 grote museum richt zich vooral op de beleving van de bezoeker. Naast de reguliere collectie worden er allerlei interactieve workshops en activiteiten georganiseerd in het museum. Ook het buitenterrein wordt ingezet voor activiteiten zoals vliegdemonstraties en roadshows. Speciaal voor kinderen is er ‘ Xplore’; een ruimte waar ze spelenderwijs de krijgsmacht zelf beleven. Zo leren ze zelf buskruit te maken, vanuit een geschutkoepel virtueel vijandelijke tanks uit te schakelen, zelf een tank te besturen of kunnen ze plaatsnemen in een F16-simulator. “In het museum worden al je zintuigen aangesproken, je hebt je ogen, oren, handen en voeten nodig. Het museum raakt je.”, aldus Hedwig Saam, directeur van het NMM.

25 jaar
De opdrachtgever voor het museum is het Ministerie van Defensie, tevens eigenaar van de gehele collectie. Het ontwerp en de bouw zijn gerealiseerd door Heijmans. Bij het ontwerp is rekening gehouden met de duurzaamheid van materialen, het minimaliseren van het onderhoud en het beperken van energieverbruik. Heijmans is daarnaast verantwoordelijk voor de financiering en de facilitaire exploitatie van het complex voor een periode van 25 jaar. Na 25 jaar wordt gekeken of het contract met Heijmans verlengd kan worden of dat de overheid de verantwoording over het museum op zich neemt. Meer informatie: www.heijmans.nl

Stichting Defensiemusea
Het NMM is samen met 3 andere militaire musea (het Marinemuseum in Den Helder, het Mariniersmuseum in Rotterdam en het Marechausseemuseum in Buren) ondergebracht in de Stichting Defensiemusea. Er worden het eerste jaar 200.000 bezoekers verwacht in Soesterberg. De 4 Defensiemusea samen zullen naar verwachting jaarlijks 400.000 bezoekers trekken.

Opening
Op donderdag 11 december zal koning Willem Alexander het museum officieel openen. Tijdens het openingsweekend op 13 en 14 december opent het NMM samen met Park Vliegbasis Soesterberg haar deuren voor het grote publiek.

Meer informatie: www.nmm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *