Kamervragen over drankgebruik jongeren op camping Appelhof

Staatssecretaris Van Rijn (VWS) heeft met de beantwoording van enkele vragen over Camping Appelhof (Terschelling) meer duidelijkheid verschaft over de wettelijke kaders waar een recreatiebedrijf rekening mee dient te houden bij alcoholgebruik door jongeren op hun terrein. Die grenzen zijn beduidend strenger dan jongerencamping De Appelhof had voorzien.

kratje bierOp de website van De Appelhof wordt aan jongeren onder de 18 verteld dat zij, net als thuis, best een biertje bij hun tent mogen drinken. Letterlijk vermelden zij over alcoholgebruik op hun camping:

“JA! In en voor je tent mag je (net als thuis) gerust een biertje of wat dan ook drinken. Maar excessief drankgebruik tolereren we niet. Wij mogen het niet verkopen onder de 18. De minimum leeftijd voor toegang tot onze camping in de maanden juli en augustus 2014 is 15 jaar.

De wet voor alcoholleeftijd is gebaseerd op de VERKOOP van alcohol.
In en voor je tent mag je net als thuis gerust een biertje of wat dan ook drinken. Ook de toegang tot Discotheek de Big Appel en andere discotheken op Terschelling is vanaf 15 jaar. De Big Apple staat op eigen terrein en hier mag zo vaak in- en uitlopen als je zelf wilt.”

Kamervragen
Dat riep vragen op bij o.a. kamerlid Rebel (PvdA). Staatssecretaris Van Rijn heeft in een brief een toelichting gegeven waarin hij duidelijk maakt dat de tekst op de website van de camping niet strookt met de wetgeving: “De bewering op de website van Camping De Appelhof dat jongeren in en om de tent alcoholhoudende drank mogen drinken is niet juist. Met uitzondering van de besloten ruimte binnen de tent en de aangehechte luifel is een campingterrein publieke ruimte. Dit geldt ook voor de ruimte om de tent wanneer deze door bezoekers in de praktijk als looppad wordt gebruikt.”

Van Rijn wil zo snel mogelijk in gesprek met burgemeester Bats van Terschelling om te bespreken hoe de handhaving beter kan worden georganiseerd. Hiermee wordt meteen een voorbeeld voor andere gemeenten gepresenteerd.

Lees hier de brief: Kamervragen over handhaving van de Drank- en Horecawet op Nederlandse campings

RECRON
Ook de RECRON krijgt kritiek in de brief van de staatssecretaris, omdat zij op hun website de verruimde interpretatie van de Appelhof (en andere campings) leken te ondersteunen. Deze (onhandig geformuleerde) tekst is inmiddels aangepast en de RECRON laat weten dat zij hun leden oproept om zich aan de wet te houden. Wel is de RECRON van mening dat de tekst van de wet zo duidelijk mogelijk moet zijn om misverstanden te voorkomen.
Meer informatie (inmiddels aangepaste tekst): Drank- en horecawetgeving op de website van de RECRON

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *