Vakantiegeld weer vaker aan vakantie besteed

De economische crisis lijkt niet langer de vakantieplannen te bepalen. In 2013 gaf 14% van de reizigers aan zijn vakantiegeld helemaal niet aan vakantie te besteden. In 2014 is dit slechts 7%. Ook is het te besteden vakantiebudget groter. Dat blijkt uit de Nationale Vakantiegeld Enquête van Vakantie.nl onder 867 respondenten.

ijsjesNaast de 7% die niets besteedt aan de vakantie, geeft ruim de helft van alle Nederlanders al zijn vakantiegeld uit aan vakanties. In 2013 werd er gemiddeld 44% van het vakantiegeld besteed aan vakantie. In 2014 ligt dit op 54% van het geld. Het resterende geld wordt door 42% besteed aan het spekken van de spaarrekening (42%). Ook besteedt 20% (een deel van) het vakantiegeld aan grote kostenposten in en om het huis. Opvallend: ondanks de economische crisis geeft slechts 16% aan dat hun vakantiegeld gebruikt wordt voor afbetalingen of schulden.

Nederlanders rekenen zichzelf rijk
Nederlanders zijn goed op de hoogte wanneer het vakantiegeld wordt gestort: 92% van de respondenten zijn goed op de hoogte dat dit eind mei is. Sommige worden positief verrast omdat zij het geld pas in juni verwachten. Echter weet niet iedereen wat de exacte hoeveelheid vakantiegeld is dat zij ontvangen. We rekenen op gemiddeld 9,5%, terwijl dit feitelijk ‘slechts’ 8% is.

Wat geven we uit aan vakantie?
Het consumentenvertrouwen lijkt te zijn gegroeid: er wordt meer uitgegeven aan vakantie. Per persoon wordt gemiddeld € 975,- besteed aan vakantie (€ 935,- in 2013). Dit is niet alleen de reissom, maar ook het geld dat uitgegeven wordt op de plaats van bestemming aan bijvoorbeeld eten.

Waar gaan we heen en wat gaan we doen?
Is het vakantiegeld al gestort of niet? Het maakt voor de Nederlander niet uit: de plannen zijn al grotendeels rond en 59% heeft zelfs al geboekt. Slechts 24% van de Nederlanders wacht echt met boeken tot het vakantiegeld binnen is. Waar gaan we heen? Nederland is het minst populair, slechts 13% gaat op vakantie in eigen land. Het merendeel (70%) gaat op vakantie in Europa. 17% maakt een verre reis.

Het vakantiegeld wordt nog steeds het meest besteed aan zonvakanties, maar liefst 38% gebruikt het hiervoor. Opvallend is dat autovakanties slechts in 18% van de gevallen worden geboekt, terwijl het aantal mensen dat een rondreis maakt (15%) bijna net zo groot is. Kamperen doen we iets minder graag dan vroeger: slechts 11% gaat voor een kampeervakantie.

Bron: persbericht Vakantie.nl / Sanoma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *