Constructief overleg CAO recreatie

Op donderdag 8 mei hebben afgevaardigden van werkgevers en werknemers in de recreatiesector opnieuw aan de onderhandelingstafel gezeten voor een nieuwe cao recreatie. In een verslag geeft FNV Recreatie aan de gesprekken tot nu constructief en in een goede sfeer verlopen. Maar er is nog geen definitief akkoord.

fnv_recreatieVerslag van FNV Recreatie:

Centraal stond met name de duurzame inzetbaarheid van werknemers. Daarbij is gekeken of en welk concrete afspraken daarover in de cao gemaakt kunnen worden. Verder willen werkgevers van de ontziemaatregelen af die nu nog in de cao staan. Zij willen bijvoorbeeld afschaffing van het recht op extra vrije tijd voor oudere werknemers. Werkgevers stellen dat dit niet de vitaliteit, van de steeds ouder wordende groep, gaat helpen verbeteren. Voor werkgevers is dit een belangrijk voorwaarde om een nieuwe cao af te kunnen sluiten.

FNV Recreatie en andere vakbonden hebben aangegeven dat zij dit standpunt beslist niet delen. Echter zijn we, als over duurzame inzetbaarheid concrete afspraken in de cao gemaakt kunnen worden, bereid om met de achterban te praten over eventuele uitruil van de huidige ouderenregeling voor een meer hedendaagse regeling.

Voorwaarden vakbonden:

  • Concrete afspraken over het afschaffen van jeugdlonen en hiermee niet langer onderscheid maken in beloning naar leeftijd.
    Het behoud van arbeidsduurverkorting voor medewerkers die dit nu ontvangen.
  • Als de arbeidsduurverkorting zou wegvallen, dan zal er een andere regeling, zoals het opbouwen van een persoonlijk (levensloop) budget (met dagen/uren), voor in de plaats moeten komen.
  • Een aanvaardbare overgangsregeling voor medewerkers die door het afschaffen van de arbeidsduurverkortingregeling niet of nauwelijks genoeg uren kunnen opbouwen en daardoor buiten de boot zouden vallen.

Over de invulling van de meer hedendaagse regeling is een voorstel bij de werkgevers ingediend. In deze regeling heeft iedere werknemer een persoonlijk levensfase budget (PLB) met verlofuren waar ieder jaar een aantal dagen/uren aan het PLB van de werknemer wordt toegekend. Dit voorstel en andere gevraagde voorwaarden zullen werkgevers met hun achterban spreken.

Hoe verder?
Woensdag 14 mei zal de cao commissie recreatie bijeenkomen om verder over de onderhandelingen te praten. Maandag 19 mei zullen de onderhandelingen voor een nieuwe cao recreatie verdergaan.

Bron: FNV recreatie

Een reactie van de Recron hebben we op dit moment nog niet ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *