Nederlanders willen meer uitjes maken; maar tegen lagere kosten

In de aanloop naar de verkiezing ‘Het Leukste Dagje Uit’ heeft de ANWB een consumentenonderzoek laten uitvoeren naar uitstapjes. Daaruit blijkt dat Nederlanders in 2014 relatief vaker op stap willen. De betalingsbereidheid is de afgelopen drie jaar wel enorm teruggelopen.

Meer betaalde uitjes
De respondenten is gevraagd hoeveel betaalde uitjes zij in 2014 in Nederland willen gaan ondernemen. 52% van de respondenten is van plan om in 2014 dezelfde hoeveelheid betaalde uitjes te ondernemen als in 2013. 38% is zelfs van plan om dit jaar (veel) meer uitjes te ondernemen dan in 2013. Dit betekent dat men dit jaar een toename in de hoeveelheid betaalde uitjes kan verwachten.

bestedingen aan uitjesMinder betalingsbereidheid
48% van de respondenten geeft aan dat zij maximaal 20 euro per persoon willen besteden aan een uitje. 28% geeft aan dat zij maximaal 50 euro per persoon willen besteden aan een uitje. 5% vindt het zelfs geen probleem als er meer dan 50 euro per persoon besteed wordt tijdens een uitje. Vergeleken met het jaar 2013 is er een afnemende mate in de bereidheid om meer dan 20 euro te betalen voor een uitje.

Aanbiedingen
De respondenten is gevraagd welke aanbiedingen zij voor een uitje het aantrekkelijkst vinden?

88% van de respondenten geeft aan dat zij ‘korting op een toegangsprijs’ de aantrekkelijkste aanbiedingen
vinden voor een uitje. 12% geeft aan dat zij tijdens een uitje liever iets extra’s ontvangen dan korting krijgen op de toegangsprijs.

Rondvaart in Utrecht
Rondvaart in Utrecht

Het onderzoek
Naast het faciliteren en analyseren van de ANWB-verkiezing ‘Leukste uitje van Nederland’, heeft Q&A in opdracht van Het Land van ANWB gelijktijdig een onderzoek uitgevoerd. Het doel was een beter beeld te krijgen van de motivatie en het gedrag van de Nederlandse bevolking met betrekking tot de vrijetijdsbesteding en het bezoek aan uitjes. Het Q&A panel, bestaande uit ruim 140.000 Nederlandse consumenten, is onderdeel van onderzoeks- en adviesbureau Q&A.

Met dank aan: Land van ANWB

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *